Ministar zdravlja

Ministar zdravlja Arben Vitia upitao je danas šefa poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnika Tahirija, koji je kritikovao aktuelnu vladu zbog nepotpisivanja ugovora o kupovini antikovid vakcina, zašto prethodna vlada, u kojoj je Tahiri bio zamjenik ministra, nije potpisala ovaj ugovor, prenosi Reporteri.

Vitia je naveo da je prethodna vlada na čijem je čelu bio Avdullah Hoti, kasnila u procesu pregovora o vakcini, dodajući da je tokom maja nastavljen proces vakcinacije koji neće biti prekinut.

„Utvrdili ste da je prošlo 45 dana otkako smo započeli upravljanje vladom i vaši prijedlozi za kupovinu vakcina su tačni. Ali, vi ste bili potpredsjednik vlade 10 mjeseci, zašto ih niste kupili? Mnogo je zemalja koje su počele da kupuju vakcine ranije od nas. Čvrsto znam da ste vrlo dobro upoznati sa pregovaračkim procesom i da dobro znate za kašnjenja koja su prouzrokovana u pregovaračkom procesu”, rekao je Vitia.

On je podsjetio da je nakon stupanja na dužnost ministra zdravlja rekao da će vakcinacija građana Kosova krenuti brzo i da je to počelo tokom ovog mjeseca, dodajući da taj process neće stati.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri