Advokat o propagandama

Advokat Taulant Hodaj rekao je da izjave nekih država da će pružiti garancije za bivše lidere OVK koji se nalaze u Hagu mogu biti na štetu optuženima pred Specijalnim sudom, piše Ekonomija onlajn.

Ipak, Hodaj je napomenuo da, do sada, nijedna zemlja formalno nije potvrdila da će pružiti garancije.

"Glasine o želji pojedinih država o davanju garancija optuženima je mahom bilo zbog medijske propagande. Nakon što je u Hagu u jednom momentu napomenuto da zaista jeste jedna država ponudila garancije, mislim da bi bilo neozbiljno da se dalje u medijim nagađa o kojoj zemlji se i radi. To krši kredibilnost, i samo može naštetiti optuženima u Hagu", rekao je Hodaj.

Naglasio je i da zahtjev za uslovno puštanje optuženog da se brani sa slobode, predstavlja ozbiljan i komplikovan proces.

"Ovo pitanje bi trebalo da ide na vrlo formalan način. Prvo treba da se podnese zahtjev, a zatim u skladu sa zakonskim rokovima, odbrana optuženog treba da zatraži od treće zemlje ili preko Kosova da im pomogne da naprave osiguranje ili pomoć u pružanju garanciju od strane treće države. Tada te države imaju svoje procedure i to je složen postupak. Ipak, mora da postoji sporazum između Specijalnog suda i te treće države da bi te garancije bile validne", istakao je Hodaj.

Prema njegovim riječima, da bi se optuženi u Hagu pustio na uslovnu slobodu, ne bi trebalo da postoje nikakve garancije.

"Prema pravilima dokaznog postupka, uslovno puštanje na slobodu je već predviđeno, dok su garancije treće države samo dodatno osiguranje. Po mom tumačenju, uslovno puštanje na Kosovu trebalo bi da se vrši na Kosovu, ali da li postoji potreba za davanjem garancija, to najbolje zna odbrana svakog optuženog koji analizira svaki slučaj. Nema posebne potrebe za garancijama, jer i sam Specijalni sud ima tijela za sprovođenje zakona na Kosovu, ima svoju policiju, saradnju sa Euleksom", rekao je Hodaj.

Smatra i da se umiješanost kosovskih institucija bez koordinacije sa odbranom može tumačiti kao pokušaj miješanja u pravdu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online