Komesar za proširenje EU

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi poručio je u Prištini u srijedu, 5. maja, da će Kosovo od Evropske unije (EU) dobiti oko 100.000 vakcina protiv korona virusa komanije Pfizer, te istakao da će “pandemija biti završena kada svi budemo vakcinisani”.

Rekao je i da EU brine za Zapadni Balkan i Kosovo, te da će sa premijerom Albinom Kurtijem raditi i na obazbeđivanju dodatnih vakcina protiv korona virusa a da će naredni kontigent stići u junu.

Varhelji je u pratnji premijera Kurtija i ministra zdravlja Arbena Vitie obišao halu “1. oktobar” gdje je u toku vakcinacija zdravstvenih radnika.

“Ovo je samo prva isporuka, nastavićemo da radimo zajedno da nabavimo još vakcina kako bi svi bili vakcinisani. Počeli smo da pomažemo prošlog marta kada smo poslali maske, respiratore, ambulantna kola, medicinsku opremu, do pomoći za ekonomski oporavak, stigli smo do vakcina. Zadovoljan sam da vidim da će svi biti vakcinisani”, rekao je Varhelyi.

Premijer Kosova Albin Kurti je ocenio da je prvi kontigent Pfizer vakcina iz EU dragocjen jer pokazuje da je Kosovo na evropskom putu.

„Zajedno ćemo pobjediti u ratu protiv COVID-19, danas nastavljamo vakcinaciju i ne prestajemo dok vakcinišemo do 60% stanovništva“, rekao je premijer.

Varhelyi je posjetio Kosovo tokom zapadnobalkanske turneje u kojoj je bio u Beogradu, Sarajevu, Podgorici i Skoplju.

Kosovo je krajem marta dobilo i 24.000 doza vakcina kompanije AstraZeneca iz programa COVAX Svjetske zdravstvene organizacije koji ima za cilj dostavu vakcina siromašnim zemljama za 20 odsto stanovništva.

Kosovo bi iz tog programa ukupno trebalo da dobije 100.800 doza vakcina.

Na osnovu podataka Nacionalnog instituta za javno zdravlje od 4. maja, na Kosovu je registrovano 75 novih slučajeva korona virusa i četiri smrtna slučajeva.

Trenutan broj aktivnih slučajeva je 7.508.

Od početka epidemije je ukupno registrovano 105.711 slučajeva infekcije od kojih je 2.191 osoba preminula.