Mišljenje analitičara

Premijer Kosova je jasno stavio do znanja da dijalog sa Srbijom nije prioritet njegove vlade, a politički analitičari smatraju da bi Kurti trebalo da se sastane sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, piše Lajmi.

Predstavnik organizacije "Qohu" Arton Demshaj izjavio je da ukoliko sastanak Beograda i Prištine koordiniraju Sjedinjene Američke Države i Brisel, onda Kurti nema drugi izbor osim da ode na taj sastanak.

"U suprotnom, to bi moglo imati posljedice po Kosovo i utrti put Srbiji", kaže Demshaj.

Demshaj smatra da bi Kurti najveću grešku napravio u slučaju da ode na sastanak sa pristupom da dijalog ne treba nastaviti.

On takođe ocjenjuje da je signal da će se dijalog nastaviti to što je Kurti obećao da će jedna od prvih njegovih odluka biti reciprocitet, a to se nije dogodilo.

Za analitičara Belula Beqaja Kurtijevo izbjegavanje sastanka je neopravdano.

"Kurti, mora da ide na svaki sastanak radi dijaloga, nema izgovora koji to opravdava. Kosovo mora da sarađuje i koordinira sastanke unutar i izvan kako bi prešlo u diplomatsku ofanzivu, argumentujući superiornost u dijalogu nad Srbijom", rekao je Beqaj.

Beqaj smatra će Kurti obavjestiti evropske zvaničnike o spremnosti vlade da nastavi dijalog sve dok postoji spremnost strana da krenu ka uzajamnom priznavanju.

"Ako stranke insistiraju samo na ’normalizaciji’ i ’posredovanju i olakšavanju’ nastavka dijaloga, ponašaće se prema okolnostima", rekao je Beqaj.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net