Drugo se radi, treće se priča...

Bivši predsjednik Privredne komore Kosova i ekonomski ekspert Safet Gërxhalliu, rekao je da se aktuelna saradnja privrednih komora Kosova i Srbije odvija netransparentno i daleko od očiju javnosti, za razliku od prethodnih godina kada je on bio na čelu Privredne komore Kosova, prenosi RTK.

"Bilo koji sastanak gdje god da je bio ja sam to objavio medijima. Sada, znam neslužbeno, da se oni viđaju u Beogradu, da imaju zajedničke ručkove, zajedničke sastanke, ali se to u kosovskim medijima ne vidi. To je ta razlika, što ja nisam znao da bacim kamen i da sakrijem ruku, a sad su ljudi postali maheri, jer jedno rade, drugo misle, treće pričaju i mislim da to ne ide u prilog poboljšanju odnosa, jer ako sarađuješ trgovinom, to se gradi na obostranim interesima. Zašto da se kriješ od svega toga što radiš. Na kraju krajeva ne radiš za sebe, radiš za regiju, radiš za normalizaciju, radiš za biznis i radiš za budućnost", rekao je Gërxhalliu.

Navodi da je zabrinjavajuće i što se pokušava da se saradnja privrednih komora Kosova i Srbije "pokrije pod nekom dozom patriotizma". Kao primjer ovoj tvrdnji, Gërxhalliu je naveo nedavno saopštenje predsjednika Privredne komore Kosova Berata Rukiqija da je ta organizacija odbila poziv Privredne komore Srbije da se privrednici regiona vakcinišu protiv kovida-19 u Beogradu.

"Svakodnevno srećem dosta biznismena koji su išli na vakcinaciju i upravo je to ono što na neki način što daje neku sasvim drugu dimenziju saradnji. Najveći je problem na Kosovu što je i sam kovid ispolitizovan i oko vakcina se ispolitizovalo i upravo dolazimo do onoga što smo pričali - drugo se radi, treće se priča, četvrto se prenosi i u tom kontekstu ja ne vidim zašto je to potrebno da se tako radi, jer možeš sakriti sve, ali istinu ne. Jer, kad izađeš u Prištinu i sretneš ljude, kažu da su bili da prime vakcinu u Beogradu ili Nišu i to je ono što nam nedostaje – transparentnost, a budućnost saradnje sa gradi upravo na transparetnosti i na informacijama u pozitivnom kontekstu", naveo je Gërxhalliu.

Govoreći o razlozima zbog kojih je podneo ostavku na poziciji generalnog sekretara Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana sa sjedištem u Trstu, Gërxhalliu je kazao da nije želeo da bude "dekor".

"Ako imate takve razgovore ili takve kontakte na relaciji Priština - Beograd između komora  i ti kao generalni sekretar ne znaš ništa, već samo kad pročitaš u novinama, mislim da je bilo bespotrebno da budem više tu. Osim toga imao sam strah da Čadež, kao predsjednik Privredne komore Srbije se mnogo više bavi politikom i igra tu dominantnu političku ulogu. Možda sam u nekim momentima video da je jači možda i od same Brnabićke, i u tom kontekstu video sam da sam ja malen da budem dio tih procesa. Takođe, ako nema više komuniciranja, tog prijateljskog razgovora sa Čadežom kao predsjednikom komore i kao predsjednikom Upravnog odbora (Komorskog investicionog foruma), onda stvarno tu nemaš šta više", kazao je Gërxhalliu.

On je pozdravio formriranje nove Vlade Kosova sa stabilnom političkom većinom i rekao da Albin Kurti nije više ono što je bio nekad.

"Na osnovu ovih par dana jako je fleksibilan, posebno u dijalogu sa ambasadorima Kvinte i Sjedinjenim Američkim Državama. U tom kontekstu mi se moramo jednostavno na neki način razlikovati od predizborne kampanje. Svi se slažemo da dijalog nema alternativu, da barijere ne vode nikuda i da se greške u koracima poput taksa zbog kojih je pala prethodna Kurtijeva vlada  neće ponoviti, jer nije to riješenje", kazao je Gërxhalliu.

Dodao je i da Kurti više vodi računa o retorici, jer nema više bombastičnih izjava kao što je imao nekada.

"I na kraju krajeva pametan čovjek uči na tuđim greškama. Zato mislim da je veliki problem ako napraviš grešku a ne priznaš grešku. A druga stvar je da ne treba da napraviš grešku na kojoj si jednom pao. Prema tome, mislim da u tom konktekstu dijalog će biti najjače oružje“, očekuje bivši predsjednik  Privredne komore Kosova.

Gërxhalliu ne očekuje ponovno uvođenje taksa na uvoz robe iz Srbije, kao što je bilo ranije. Nova vlada koja je došla na talasu nezadovoljstva u narodu ima, prema njegovim riječima, druge prioritete.

"To je vakcina i vakcinacija, kao drugo podrška privatnom sektoru i građanima u ova teška vremena, a kao treće, dugoročno, mora da se dođe do ekonomske stabilnosti i ekonomskog razvoja, što je ključ ukupne stabilnosti i sa ekonomskog, i sa političkog, i sa integrisanog aspekta", kazao je Gërxhalliu i naglasio da revanšizmi ne vode nikud, da treba eliminisati, a ne graditi barijere i time pogoršati imidž zapadnog Balkana, pa i Srbije, i Kosova u očima investitora.

Izvor: Kosovo online / RTKlive