Politički analitičar

Politički analitičar Nexhmedin Spahiu rekao je da je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak došao u Prištinu da "opipa puls" kosovske strane i sazna šta može ponuditi u zamjenu za priznanje od Srbije. On smatra da konačni sporazum zavisi od Vučića i Kurtija, ali i intenziteta pritiska SAD i EU na Srbiju, prenosi Klan Kosova.

"Posjeta Lajčaka je sa ciljem da se vidi kakav može da bude konačan dogovor i šta Kosovo može da ponudi u zamjenu za priznanje Srbije. Žalosno je što su i 20 godina nakon oslobođenja, 10 godina nakon nastavka dijaloga i 15 godina od početka pregovora sa Srbijom, dio političke elite, javno mnjenje, intelektualci i novinari zbunjeni oko suštine dijaloga Kosova i Srbije", smatra Spahiu.

Albin Kurti pokušava da "smanji cijenu", smatra Spahiu, dodajući da lider Samoopredjeljenja dobro zna da je dijalog sa Srbijom jedan od glavnih prioriteta nove vlade, iako u javnosti iznosi drugačiji stav.

"Albinu Kurtiju je jasno koji je cilj dijaloga. Kada mu to nije bilo jasno, pisao je grafite 'Nema pregovora, Samoopredjeljenje“. Sada zna šta je suština procesa, pa pokušava da spusti cijenu što je moguće niže. Prvo je dijalog odredio kao sedmi, a zatim kao četvrti prioritet“, dodaje Spahiu.

Politički analitičar smatra da je nacionalni interes Kosova da ponudi što manje u zamjenu za dobijanje priznanja od Srbije.

"Suština procesa je da Kosovo daje što manje u zamjenu za dobijanje priznanja od Srbije. Priznanje je nacionalni interes Kosova, a nacionalni interes Srbije je da prizna nezavisnost uzimajući što je više moguće od Kosova. To znači ili dio teritorije Kosova, ili nadležnost ZSO, ili bilo koju drugu opciju koja je moguća. Trenutno je pod pritiskom EU i SAD, ali nedovoljno da po svaku cijenu prizna Kosovo. Naravno da Beograd koristiti takvu situaciju i ukoliko izgubi teritoriju, trudiće se da bar nešto izvuče“, navodi Spahiu.

On smatra da je Kosovu potrebno priznanje Srbije što je prije moguće.

"Priznanje Srbije je važno zbog napretka Kosova u međunarodnoj zajednici. Kosovo nepriznavanje Srbije košta milijarde. Ukoliko Kosovo ojača institucije i postane vjerodostojna država na međunarodnom planu, uslovi Srbije bi se smanjili i možda bi u nekom trenutku priznala Kosovo bez ikakve nadoknade. Ipak, to bi potrajalo predugo i moramo biti zainteresovani za priznanje što prije. Ovo će prvenstveno zavisiti od Aleksandra Vučića i Albina Kurtija, ali i od intenziteta pritiska Amerikanaca i Evropljana na Srbiju. Što je veći američki i evropski pritisak na Srbiju, to će Kosovo platiti nižu cijenu. Ukoliko je pritisak slab, cijena za Kosovo će porasti", zaključio je Spahiu.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova