Nedostatak kontrole

Iz Demokratskog instituta Kosova ocjenjuju da je akcija Policije Kosova u Agenciji za poljoprivredni razvoj u okviru Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja pokazala da je Kosovo ogrezlo u korupciji i dokazala nedostatak kontrole nad javnim sredstvima, prenosi RTK.

„Hapšenje 10 državnih službenika zbog korupcije i pronalazak gotovine jasno govore o nedostatku kontrole nad državnim fondovima i mogućnosti zloupotrebe od strane službenika u ličnu korist ili korist drugih lica“, navodi se u saopštenju Instituta.

U saopštenju se ističe da Institut cijeni činjenicu da je nakon „relativno dugog perioda kada se činilo da Državno tužilaštvo prolazi kroz dugu fazu hibernacije“, danas preduzelo akciju na mnogim lokacijama širom Kosova.

„Prema zvaničnim izjavama, prva saznanja iz ovih racija su da je gotovina u iznosu od preko 400.000 eura pronađena u domovima lica umiješanih u slučaj. Ova hapšenja i otkrivanje tolike količine novca u rukama pojedinaca još jednom dokazuju koliko je Kosovo duboko ogrezlo u korupciju i koliko su organizovane kriminalne grupe koje su nažalost uspjele da prodru visoko u hijerarhiju državnih institucija“, istiće se u saopštenju Demokratskog instituta Kosova.

Naglašava se da su takvi slučajevi jasan pokazatelj zašto Kosovo u Indeksu globalne percepcije korupcije „Transparency International“ konstantno gubi bodove, ostajući ispod globalnog prosjeka i daleko od evropskog prosjeka u percepciji korupcije.

„KDI zahtjeva od Državnog tužilaštva da djeluje što je prije moguće kako bi se prikupili svi dokazi protiv lica koja su umiješana i izvela ih pred lice pravde što je prije moguće. KDI takođe podstiče građane koji su bili žrtve zloupotreba od strane službenika koji su radili u Ministarstvu poljoprivrede, odnosno Agenciji za poljoprivredni razvoj, da prijave zloupotrebe ili štetu nastalu Državnom tužilaštvu ili policiji“. zaključuje se u saopštenju Instituta.

 Izvor: Kosovo Online/RTK