Regularne tek za mjesec dana

Vlada Kosova odlučila je da ukine KS tablice i obaveže vozače da pri sljedećoj registraciji, a najkasnije do septembra 14. izvade RKS registarske oznake. Međutim regularnih tablica nema, te se vade probne – papirne sa kojim, kako pišu kosovski mediji, a kako ujedno svjedoče za KoSSev čitaoci, nije dozvoljeno da se napusti teritorija Kosova.

Građani Kosova već duže od mjesec dana ne mogu da izvade regularne tablice. Do toga je došlo usljed nedostatka ugovora o isporuci registarskih tablica, potvrdili su iz Agencije za civilnu registraciju ministarstva unutrašnjih poslova za lajmi.net.
Kako prenosi Gazeta Express, ove tablice mogu jedino da se koriste na teritoriji Kosova, tj. onemogućeno je vlasnicima ovakvih tablica da vozilom izađu sa Kosova.

Nemogućnost vađenja regularnih tablica upravo je zbog toga najviše uticala na korisnike „KS“ tablica koji su u obavezi da ih zamjene sa regularnim RKS tablicama, a kojih nema.

Portalu KoSSev javili su se čitaoci koji su ukazali upravo na ovaj problem, navodeći da sa RKS probnim tablicama nisu mogli da uđu na teritoriju Srbije.

Ujedno, uprkos tome da je riječ o probnim tablicama, kako su potvrdili čitaoci, naplaćena im je puna cijena pri registraciji, a izdata papirna saobraćajna dozvola.

Gazeta Express međutim, piše da će na Kosovu stići nova isporuka tablica u roku od mjesec dana.

Pozivajući se na navode Agencije za civinu registraciju, ovaj medij navodi da je ugovor sa ekonomskim operaterom sada potpisan i da će se snabdjevanje izvršiti u roku od mjesec dana.

Podsjetimo, primjena „KS“ registarskih oznaka definisana je Sporazumom o slobodi kretanja iz 2011. godine, i aranžmanima potpisanim u Briselu između delegacija Beograda i Prištine za normalizaciju primjene sporazuma od 14. septembra 2016.

„Svi vlasnici automobila sa prebivalištem na Kosovu će koristiti RKS ili KS registarske tablice za vozila. Izdavaće ih nadležni organi na Kosovu, a biće distribuirane uz posredovanje EULEX-a ako je to potrebno“, jedna je od tački sporazuma iz 2011.

Strane su potom na osnovu aranžmana sporazuma o slobodi kretanja iz 2016. odlučile da kao privremenu mjeru donesu produženje važenja KS registarskih tablica za početni period od pet godina, nakon čega će, kako je dogovoreno, dvije strane ponovo razmotriti ovo pitanje.

Vlasnicima KS registarskih tablica na osnovu ovog sporazuma omogućeno je da vozilima slobodno putuju po teritoriji Srbije ili preko nje, dok su lica koja posjeduju „RKS“ oznake u obavezi da vade takozvane probne tablice.