Sporazum iz 2016.

Nakon 14. septembra nijednom vozilu na Kosovu neće biti dozvoljeno da poseduje "KS" tablice već će vlasnici automobila morati da ih zamjene sa "RKS" registarskim oznakama, javljaju mediji. Kao razlog navode završetak primjene petogodišnjeg sporazuma koji je potpisan septembra 2016. u Briselu.

Direktor Agencije za civilnu registraciju Bekim Hoxha potvrdio je za Siri.net da se registarske tablice "KS" uklanjaju sa vozila koja se registruju i da će do 14. septembra biti uklonjene sve, prenosi RTK2.

Broj vozila registrovanih sa "KS" tablicama prešao je 35.000 i od 14. septembra, kada registracija ističe, "KS" tablice se uzimaju i daju se "RKS" registarske oznake, poručio je Hoxha.

Da će vlasnici vozila na Kosovu koji poseduju "KS" registarske tablice biti dužni da ih zamjene sa RKS, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova, još septembra mjeseca prošle godine.

"Svi vlasnici vozila koji imaju registarske tablice KS povodom nastavka registracije vozila, dužni su da zamjene registarske tablice KS registarskim tablicama RKS, prema procedurama za nastavak registracije vozila i na osnovu odluke br. 012/2020 od 10.01.2020 za određivanje tarifa", saopšteno je tada.

Ova najava Vlade Kosova nije bila propraćena vidljivim reakcijama iz Beograda.

Podsjetimo, primjena "KS" registarskih oznaka definisana je Sporazumom o slobodi kretanja iz 2011. godine, i aranžmanima potpisanim u Briselu između delegacija Beograda i Prištine za normalizaciju primjene sporazuma od 14. septembra 2016.

"Svi vlasnici automobila sa prebivalištem na Kosovu će koristiti RKS ili KS registarske tablice za vozila. Izdavaće ih nadležni organi na Kosovu, a biće distribuirane uz posredovanje EULEX-a ako je to potrebno", jedna je od tački sporazuma iz 2011.

Strane su potom na osnovu aranžmana sporazuma o slobodi kretanja iz 2016. odlučile da kao privremenu meru donesu produženje važenja KS registarskih tablica za početni period od pet godina, nakon čega će, kako je dogovoreno, dvije strane ponovo razmotriti ovo pitanje.

Vlasnicima KS registarskih tablica na osnovu ovog sporazuma omogućeno je da vozilima slobodno putuju na teritoriju Srbije ili preko nje, dok su lica koja poseduju "RKS" oznake u obavezi da vade takozvane probne tablice.