Mišljenje analitičara

Analitičar Rahman Paqarizi rekao je da procjena kandidata PDK za premijera Envera Hoxhaja, koji govori da će biti prvi na izborima, pokazuje "najzanimljiviju predkampanju ove stranke ikada", prenosi Klan Kosova.

"Bilo mi je drago što sam čuo ovako nešto od Hoxhaja, jer smo dugo imali neku vrstu predkampanje koja se bavila drugim i trećim mjestom, a o prvom mjestu nije bilo govora“, rekao je analitičar.

Kada neko otkrije svoje ambicije sa Hoxhajevom sigurnošću, dodao je Paqarizi, to trku čini zanimljivijom jer onda ne znamo kuda sve ide.

"Imamo ankete u koje vjerujem, jer se zasnivaju na naučnoj metodologiji, ali kada kandidat koji je ozbiljan, poput Hoxhaja, da takvu izjavu, mislim da je spreman da preuzme odgovornost i zašto ne bi pobjedio na izborima", ocjenio je.

Paqarizi je podsjetio da je PDK uvijek ostavljao otvorena vrata postizbornim koalicijama.

"Ako PDK ne pobjedi, oni imaju druge mogućnosti. Možda je otvorio vrata koalicijama sa drugim strankama, ali postoji problem jer PDK prvi put vodi kampanju sukoba sa svim političkim subjektima. U roku od 10 dana od početka javnog pojavljivanja na terenu, Hoxhaj se sukobio sa svim svojim rivalima, uključujući Haradinaja, koji vjerovatno nije imao razloga za sukob, izuzimajući Limaja sa kojim imaju zajedničku bazu glasova", dodao je Paqarizi.

Prema Paqariziju, ovog puta PDK vodi mnogo drugačiju kampanju.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova