Anketa UNDP

Prema anketi koji je sproveo UNDP, 80 odsto ispitanih građana Kosova vjeruje da su porodične veze, stranačka pripadnost i davanje mita uslov za zapošljavanje u javnim institucijama, prenosi Kosovo press.

Na virtualnom sastanku koji je održan pod nazivom "(Ne)zasluženo zapošljavanje u javnom sektoru: da li će nove institucije promjeniti začarani krug u vrlinskom krugu?", a koji su organizovali Institut GAP i "Kosovo 2.0" je poručeno da je i to jedan od dokaza zbog kojeg se političari moraju angažovati, kako bi vratili povjerenje građana u kosovske institucije.

Tokom diskusije rečeno je da politički angažman ne bi trebalo da bude garancija za radno mjesto, a najavljeno je da će Velika Britanija nastaviti svoj projekat pomoći javnim institucijama u regrutovanju osoblja tokom naredne 3 godine.

Direktor istraživanja u Institutu GAP Jeton Mehmeti najavio je da postoji vrlo mali broj građana koji vjeruju da se regrutovanje radnika u javnom sektoru vrši na osnovu meritokratije.

"Ono što naš izvještaj sugeriše pokazuje da je poverenje građana u zaposlenje u javnom sektoru vrlo nisko. Oko 80 odsto građana smatra da su zaposlenost u javnom sektoru, porodične veze, stranačke veze i primanje mita glavni uslov, dok samo 20 odsto njih smatra da su stručno osposobljavanje, obrazovanje i radno iskustvo faktori koji bi pomogli u zapošljavanju u javni sektor", rekao je on.

Predstavnik Evropske Unije na Kosovu Luigji Brusa ističe da, generalno na Zapadnom Balkanu, kvalitet ljudskih resursa, posebno u vladinim institucijama, nije na zadovoljavajućem nivou. Zbog toga je Brusa rekao da će bolji učinak dobiti bolje finansiranje.
Naglasio je da na Kosovu ne postoji dobra priprema projekata i da će neki od njih biti odloženi.

Prema njegovim riječima, ukoliko ne bude regrutovanja zasnovanog na zaslugama, onda će biti velikog nedostatka stručnjaka koji će se preseliti u privatni sektor ili će otići u inostranstvo. To je, smatra on, razočaravajuće i neprihvatljivo.

Kao glavni problem, Brusa ističe činjenicu da Kosovo nema zaposlenje zasnovano na zaslugama.

"Na Kosovu sam 4 godine i osjećaj je da mnogo puta nije ocenjena zasluga i postoji veza, povezanost sa politikom. A, inicijativa britanske ambasade podržana je verbalno, glupostima iz kosovske politike, kažem verbalno, jer kada je u pitanju izbor najboljih kandidata, oni se ignorišu i, naravno u parlamentu kad postoje imenovanja, poslanici ne glasaju jer im je motiv jasan jer naređenja dobijaju od političkih partija. Ne upirem prstom prema jednoj stranci, ali nažalost, mentalitet klanova na Kosovu je loša bolest", rekao je on.

Brusa dodaje da ljudi u politici nisu u stanju da identifikuju odgovarajuću osobu i da na taj način Kosovo nanosi štetu sebi.

On je mišljenja da bi u malim zemljama poput Kosova, lakše trebalo podržavati principe transparentnosti.

"Iz izvještaja sam saznao da su poštovana samo 33 od 85 slučajeva regrutovanja koje su projektom savjetovali profesionalci iz Ujedinjenog Kraljevstva i to je žalosno. Zato preporučujem ljudima da zahtjevaju veću transparentnost od političara jer je to način da aktivno učestvujete. Savjet br. 1 je glasajte, br. 2, razmislite o transparentnosti, poštenju, zaslugama. Postoje poslanici koji su u prošlosti izrazili zabrinutost zbog ovih principa. Bez obzira u kojoj ste stranci, podržite poslanike koji su bili spremni da podrže principe dobrog upravljanja", rekao je Brusa.

Za učesnika ovog panela Agima Maraja, prikazivanje negativnih pojava zaseban je uspjeh projekta Britanske Ambasade.

On je najavio da planiraju da se angažuju u naredne 3 godine za zapošljavanje u javnim institucijama na Kosovu.

"Profesionalci ne bi trebalo da vide politiku ili politički angažman kao jedini način zapošljavanja. Ne bi trebalo da bude politika garantovanje posla za različite profesionalce. I upravo je britanski projekat omogućio da broj onih koji se prijave učetvorostruči. To pokazuje da Kosovo ima sposobne muškarce i žene, ali koji nemaju povjerenja u kosovske institucije i to poverenje izražavaju samo u procesima u kojima smo angažovani", rekao je Maraj.

I Visar Prebreza iz "Birna“" je ocjenio da regrutacija bez meritokratije mnogo šteti Kosovu.

On je naglasio da je tokom zapošljavanja problema sa nepotizmom i klijentelizmom bilo i u manjim institucijama, poput opština.

"Vidjeli smo da su troškovi nezasluženih imenovanja prilično visoki, prevedu se i u milione", rekao je Prebreza.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press