Izbori 2021.

Na izborima 14. februara neke poznate ličnosti iz prethodnog saziva Skupštine neće se kandidovati za poslanike, Hajredin Kuçi, Ismet Beqiri, Donika Kadaj-Bujupi i Gazmend Abrashi iz različitih razloga nisu uvršćeni na liste kandidata političkih partija, piše Gazeta express.

Zamjenik predsjednika PDK Hajredin Kuçi je, početkom januara u intervjuu za “Presing” T7 naveo da neće učestvovati u izbornoj trci, a da se na prošlim izborima kandidovao tek nakon što je na tome insistirao bivši predsjedavajući stranke Kadri Veseli.

Čak je to tražio i 2019. godine.

"Ne mogu to nazvati molbom, bio je to zahtjev. Tada sam to prihvatio. Mislim da ovog puta zaslužujem da se odmorim. U Skupštini sam primao polovinu plate. Možda to nije bila sredina koja mi je prijala. Stvari sada stoje drugačije” rekao je Kuçi.

Na listi kandidata LDK za poslanike ove godine neće biti Ismet Beqiri, bivši gradonačelnik Prištine i poslanik u šest saziva Skupštine. On je rekao da ostavlja prostor drugim kandidatima iz odbora LDK u Vranjevcu, gdje je gradonačelnik.

“Odlučio sam da ne budem na izbornoj listi na ovim izborima, želim da oslobodim prostor ostalim kandidatima iz moje nepobjedive stranke da budu kandidati, zašto ne i poslanici“, napisao je između ostalog Beqiri na Facebooku. Za svoju odluku je, kaže, dobio saglasnost svog odbora.

Donika Kadaj-Bujupi smatra da se politički prostor na Kosovu mijenja, stoga je odlučila da ne bude na listi bilo kog političkog subjekta na ovim izborima. Rekla je da bi, da bi se kandidovala, morala da djeluje suprotno svojim uvjerenjima, pa je odlučila da ne učestvuje u ovim izborima.

“Videći da se politički prostor danas mijenja i ne nalazeći organizovani i kolektivni izraz svojih uvjerenja, odlučila sam da se ne kandidujem u ovom izbornom procesu. Postojale su dvije mogućnosti: da se kandidujem kompromitujući svoja uvjerenja ili da ne učestvujem u izbornoj trci ne mareći za svoj interes. Izabrala sam ovu drugu. Važnije je ostati vjerna svojim uvjerenjima, koja će u budućnosti možda naći politički izraz, nego ih se odreći i depolitizovati ulogu poslanika“, napisala je između ostalog Donika Kadaj-Bujupi na Facebooku.

Zahvalila je kolegama na saradnji, dok je građanima poručila da će se "ponovo vidjeti".

Bez ikakvog sličnog objašnjenja, poslanik AAK u posljednjem sazivu parlamenta Gazmend Abrashi odlučio je da ne bude na listi kandidata za poslanike stranke Ramusha Haradinaja. Abrashi je samo rekao da želi da se povuče.

“Povukao sam se samoinicijativno. Neću biti kandidat...“, rekao je kratko.

U međuvremenu, Fatmir Rexhepi neće biti na listi LDK. On je na jednom od posljednjih zasjedanja Skupštine pozdravio svoje kolege nagovještavajući da se više neće kandidovati.

“Na sljedećim izborima neću biti kandidat za poslanika“, rekao je Rexhepi, koji je nekoliko dana kasnije objasnio razloge za povlačenje koji su bili povezani sa njegovim doprinosom Skupštini.

Taulant Kryeziu, koji je bio na poslaničkim grupama Samoopredjeljenja na posljednjim izborima, takođe je izostavljen sa liste kandidata za poslanike.

U objavi na Facebooku rekao je da je predsjednik stranke Albin Kurti planirao da ga uvrsti bude na listu, ali je rekao da ne želi da se kandiduje, bez iznošenja razloga.

“Dragi prijatelji, iako je predsjednik Kurti predložio da budem kandidat za poslanika na listi Samoopredjeljenja, iz ličnih razloga sam odlučio da se ne kandidujem za narodnog poslanika na opštim izborima. Biću uz Samoopredjeljenje u postizanju velikog uspjeha na ovim izborima i naravno pristalica nove Kurtijeve vlade“, napisao je on na Facebooku.
 
Izvor: Kosovo Online / Gazeta express