Priznajemo činjenicu

Bivši zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuçi izjavio je da su Sjedinjene Američke Države izvršile pritisak na tadašnju delegaciju Kosova, u kojoj su bili tadašnji premijer Hashim Thaçi i ministarka za dijalog Edita Tahiri, da se vrate iz Slovenije kako bi potpisali sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom, prenosi Koha.

On je za KTV rekao da se to dogodilo u aprilu 2013. godine kada je potpisan sporazum, kao i da je sporazum potpisan u skladu sa Ustavom Kosova.

Kako je rekao, tada mu je nedostajalo hrabrosti da ponudi statut ZSO i da ga predstavi.

"Grupa, među njima i ja, gospodin Thaçi, gospodin Shala, gospodin Çollaku, gospođa Tahiri, nismo se složili sa tim sporazumom i vratili smo se iz Slovenije, ali smo se na zahtjev najvišeg nivoa Sjedinjenih Američkih Država, vratili u Brisel. To smo uradili u skladu sa Ustavom Republike Kosovo. Onda moramo priznati činjenicu, nismo imali hrabrosti da ponudimo statut Udruženja. Znam da su renomirani stručnjaci na Kosovu pomogli da izradi statut", rekao je Kuçi.

Prema njegovim riječima, Vlada Kosova treba da ima stav u vezi sa dijalogom, čak i ako uopšte ne prihvata ZSO ili korekciju granica, ali stav treba da bude jasan međunarodnim partnerima.

"Vlada Kosova mora da ima svoj projekat, viziju ili stav za dijalog. Može biti nekoliko stavova, jedan od njih može biti da uopšte ne prihvata ZSO. Drugi stav može da bude da ne prihvata korekciju granica, a može i da ima svoj projekat. Ali sa stavom moraju da izađu pred međunarodne partnere. Predsjednici, bilo iz SAD ili Njemačke, takođe pominju dijalog u svojim deklaracijama o nezavisnosti. Stoga moramo imati jasnoću iako to nije lako, jer nema dijaloga bez kompromisa", rekao je on.

Kuçi je rekao i da su kompromisi koji su napravljeni za tretman manjina i drugih pitanja, napravljeni da bi se zajednica koja se bori protiv nezavisnosti Kosova ubjedila da se gradi državu ravnopravnih.

"Mislim da Kosovo ne bi pravilo takve kompromise, čak ni međunarodni partneri ne bi tražili od nas da pravimo takve kompromise. Kompromise u vezi sa tretmanom manjina, posebno srpske manjine, za njihova tada rezervisana i zagarantovana prava, za prava Srpske pravoslavne crkve, kulturno nasljeđe i tako dalje, rezultat je ubjeđivanje zajednice koja se protivi nezavisnosti Kosova da smo mi izgradnju države ravnopravnih, u kojoj će akcionari sa mnogo manjim procentom biti građani Srbije", rekao je Kuçi.

O ujedinjenju sa Albanijom


On je rekao i da ideja o nacionalnom jedinstvu postoji od 1912. godine, ali da bi došlo do ujedinjenja sa Albanijom, Kosovo mora biti primljeno u UN, jer je to nemoguće bez saradnje sa međunarodnom zajednicom.

"Ideja o ujedinjenju Kosova sa Albanijom rodila se 1912. godine. Na dan kada su nas razdvojili. Svi znaju da je na dan razdvajanja narod stradao i hteo da se vrati u Albaniju. Do podjele nije došlo voljom Albanaca. Razumijem prirodnu stranu nacionalnog jedinstva, da ko god je podjeljen u svijetu, brat od brata i sestra od sestre, prirodno je da traže sjedinjenje”, rekao je Kuçi.
 
Izvor: Koha ditore/Kosovoonline