600.000 doza

Kosovo je naručilo 600.000 doza antikovid vakcina od njemačkog proizvođača „CureVac“, koja još uvijek nije odobrena, piše Koha.

List navodi da je austrijska ambasada u Prištini saopštila je da su ove vakcine naručene preko njih.

"U okviru sopstvene narudžbine, Austrija takođe naručuje 600.000 doza vakcine za Kosovo od proizvođača CureVac“, kaže se u odgovoru ambasade.

Hotijeva vlada ranije je saopštila da je obezbjedila 535.000 Pfizerovih vakcina, preko Austrije 600.000, ne precizirajući kojim kompanijama pripadaju, a 720.000 putem programa Covax.

Kako je saopštila ambasada, sporazum o naručivanju vakcine postigli su ministri zdravlja obe zemlje, iako vakcina još uvijek nije odobrena i čeka odobrenje Evropske agencije za lijekove.

"Austrijska narudžbina u CureVac proširena je na porudžbinu za Kosovo, dok će isporuka vakcine biti realizovana čim vakcina dobije dozvolu Evropske agencije za lijekove“, navodi se u saopštenju ambasade.

Koha je zatražila od Ministarstva zdravlja više detalja u vezi sa vakcina ove kompanije, ali ministarstvo nije odgovorilo.

Hoti je na Facebooku napisao da je Kosovo poručilo količinu od 1,85 miliona doza vakcina, navodeći da nisu u pitanju ruske vakcine.

"Obezbjedili smo 40 miliona eura za vakcine koje dolaze u februaru. Pripremili smo strategiju imunizacije, sa prioritetima za vakcinaciju, počev od zdravstvenog osoblja, hroničnih bolesnika, a zatim i od starijih uzrasta “, rekao je Hoti

CureVac je njemačka biofarmaceutska kompanija koja razvija antikovid  akcinu pod nazivom CVnCOV. Fokus kompanije je na razvoju vakcina za zarazne bolesti i lijekova za liječenje raka i rijetkih bolesti.

Kako je izvjestila novinska agencija Reuters, njemačka farmaceutska kompanija Bayer se ovog mjeseca složila da pomogne kompaniji CureVac u razvoju antikovid vakcine koja je u kliničkim ispitivanjima u završnoj fazi i još uvijek nije odobrena.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore