Godišnjica masakra

Lider Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti i vršilac dužnosti predsjednika Kosova Vjosa Osmani poručili su iz Račka da bez pravde za srpske zločine na Kosovu ne može biti trajnog mira, prenosi Koha.

Kurti i Osmani su na 22. godišnjicu događaja, odali počast stradalima ispred Memorijalnog kompleksa u Račku.

"Masakr u Račku jedan je od najautentičnijih neuspjeha u srpskim zločinima na Kosovu. To je mjesto gde je konačno dokazana namjera Srbije da istrebi albanski narod. Čast svim mučenicima i mučenicama, ova istina mora se reći naglas, tražeći pravdu za sve one koji su bili civilne žrtve. Dokazi o srpskom genocidu mogu se naći širom Kosova, tako da nikada nije kasno da se bilo gdje u svijetu razgovara o tim zločinima kako bi svijet okrenuo pogled ka tim zločinima", rekla je Osmani novinarima.

Kurti je dodao da je masakr u Račku služio kao alarm za međunarodnu javnost da interveniše na Kosovu.

"Ne samo počinioci, već i izvršitelji su u mnogim slučajevima poznati poimenično, ne samo za masakr u Račku i dužnost je naše države i međunarodne zajednice da ih uhapsi, sudi i kazni. Ne može biti trajnog mira sve dok ne postoji pravda koja donosi rehabilitaciju žrtvama i kažnjavanje zločinaca", rekao je Kurti.