Izbori na pragu

Prošlo je nedjelju dana otkako je Ustavni sud doneo odluku o svrgavanju vlade na čelu sa Avdullahom Hotijem, ali stranke čekaju punu presudu koja je po navodima Ustavnog suda u završnoj fazi, piše Gazeta Express.

Ovaj medij podsjeća da je, poslije više od šest mjeseci, Ustavni sud odlučio o zahtjevu Pokreta Samoopredjeljenje u vezi sa tumačenjem zakonitosti glasanja poslanika Etema Arifija.

Iz Ustavnog suda poručuju da je presuda tačna i da će biti pravosnažna, ali nisu naveli tačan datum kada će biti objavljena.

„Presuda je u završnoj fazi i čim bude gotova biće poslata svim stranama koje su uključene u slučaj, biće objavljena na veb stranici Suda i u Službenom glasniku“, rekao je Veton Dula, službenik za komunikacije.

Neobjavljivanje cjelokupne presude Ustavnog suda zaustavilo je rad na raspisivanju novih izbora.

Vršilac dužnosti predsjednika Kosova Vjosa Osmani dva dana zaredom razgovarala je sa predstavnicima političkih stranki i nakon sastanaka izjavila da će se o datumu izbora odlučivati tek nakon pune odluke Ustavnog suda.

Dan objavljivanja pune presude čeka i Pokret Samoopredjeljenje da vide da li je lideru ove stranke Albinu Kurtiju dozvoljeno ili ne da učestvuje na izborima za koje se očekuje da će biti održani početkom godine.

Ustavni sud je odlukom proglasio nevažećim glasanje vlade koju je predvodio Avdullah Hoti.

Sud takođe u svojoj odluci navodi da se novi izbori moraju održati najkasnije 40 dana od dana njihovog raspisivanja.

„Odluka Skupštine Kosova o izboru vlade Republike Kosovo od 3. juna 2020. godine nije u skladu sa stavom 3. člana 95. (Izbor vlade) Ustava, jer vlada nije dobila većinu glasova svih poslanika Skupštine Republike Kosovo“, navodi se u odluci Ustavnog suda i dodaje da „s obzirom na to da vlada nije izabrana u skladu sa stavom 3 člana 95 (Izbor vlade) Ustava, a zatim na osnovu stava 4 člana 95 (Izbor vlade) Ustava, predsjednik Republike Kosovo raspisuje izbore , koji se moraju održati najkasnije četrdeset (40) dana od dana njihovog proglašenja“, navodi se u odluci Ustavnog suda od 21. decembra 2020. godine.

Vlada Kosova koju je predvodio Avdullah Hoti izglasana je 3. juna, nakon svrgavanja vlade koju je predvodio Albin Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express