Nakon pada vlade

Politički stručnjaci ocjenjuju da Kosovo ne može sebi da dozvoli luksuz da mijenja dve vlade tokom pandemije. U odluci Ustavnog suda, koji je proglasio neustavnim izbor vlade Avdullaha Hotija, jasno se precizira da Kosovo mora da izađe na nove izbore, piše Deutsche welle.

Bez izabranog predsjednika, nakon ostavke Hashima Thaçija optuženog za ratne zločine i vlade koja je proglašena neustavnom i vršiocem dužnosti predsjednika, Kosovo, suočeno sa pandemijom, već se nalazi u institucionalnoj krizi.

Predstavnik EU na Kosovu Tomas Suniog i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu pozvali su sve političke stranke i institucije da poštuju odluke Ustavnog suda.

Vršilac dužnosti Vjosa Osmani već je započela sastanke sa predstavnicima političkih partija u vezi sa datumom održavanja izbora, koji se, prema odluci Ustavnog suda, moraju raspisati u narednih 40 dana.

Vlada premijera Avdullaha Hotija ostaje na funkciji do izbora nove vlade.

Vladajuća koalicija, Demokratski savez Kosova, Alijansa za budućnost Kosova, Socijaldemokratska inicijativa Alijansa za novo Kosovo, kao i manjinske stranke, izjavile su da će poštovati odluku Ustavnog suda.

Kosovo u institucionalnoj krizi


Demokratska partija Kosova pozdravila je odluku Ustavnog i istakla da vladajuća koalicija već nekoliko mjeseci u parlamentu nije imala kvorum za donošenje bilo kojih odluka i blokirala je normalno funkcionisanje institucija.

Politički analitičar i stručnjak za kosovski ustav Blerim Burjani rekao je za Deutsche welle da "političke stranke svojim djelovanjem već 20 godina urušavaju osjećaj demokratije, a nestabilna politika unosi zabunu i teškoće u funkcionisanju".

"Političke stranke su privatno vlasništvo lidera i ljudi oko njih koji su u većini i vide politiku kao jedino sredstvo za dobijanje plata i drugih privilegija", rekao je Burjani.

Bivši predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhaliu kaže da, pre nego što se održe novi izbori, Skupština mora hitno da odobri budžet da se Kosovo ne bi paralisalo u socijalnom, ekonomskom aspektu, a posebno kada je u pitanju pandemija.

“Ekstremna politizacija važnih procesa na Kosovu i negativni efekti pandemije kovida-19 doveli su Kosovo do mnogih izazova političke, ekonomske, socijalne i integrativne prirode", rekao je Gërxhaliu.


Vlada Kosova koju je predvodio Avdullah Hoti održala se 200 dana


Za razliku od Kurtijeve vlade, koja je trajala samo 50 dana, Hotijeva vlada, koja je svrgla prethodnu sa 61 glasom 3. juna, održala se 200 dana.

V. d. predsjednik Vjosa Osmani, koja ostaje na toj poziciji još četiri mjeseca, od pada Kurtijeve vlade razilazi se sa matičnom partijom LDK upozoravajući da će se na sljedećim izborima kandidovati sa svojom političkom listom, ne isključujući saradnju sa Pokretom Samoopredjeljenja Albina Kurtija.

Izvor: DW