Demokratski institut Kosova

Demokratski institut Kosova objavio je izvještaj „Novčanik“ parlamentarnih političkih stranaka, prema kome je Pokret Samoopredjeljenje najbogatija stranka na Kosovu, a za njom slijedi Demokratska partija Kosova, piše Reporteri.

Prema podacima instituta stranke zastupljene u Skupštini Kosova su u 2019. godini prijavili dugoročnu i kratkoročnu imovinu u vrijednosti od preko 420 hiljada eura.

Ta kategorija uključuje zemljište, nekretnine, postrojenja i opremu, nematerijalnu imovinu, potraživanja, avansna plaćanja, novac i drugu imovinu.



„Stranka koja je prijavila najviše imovine je Pokret Samoopredjeljenje u iznosu od 136.508 eura, slijedi Demokratska Partija Kosova 70.986 eura, Alijansa za budućnost Kosova 45.724 eura, NISMA 42.044 i Srpska lista 40.255 eura“, navodi se u izvještaju „Novčanik“.

Prema DIK političke partije Egipćana i Aškalija izjavili su da uopšte nemaju imovinu.

Najveća koaliciona partija Demokratski savez Kosova prijavio je samo 12.817 eura čime je rangiran kao osma stranka.

Prema izvještajima, čini se da političke stranke ne ispunjavaju svoje obaveze, jer su prijavili oko dva miliona eura u obavezama, koje uključuju kredite, otplaćene prihode i druge obaveze.

„U stvari, samo PDK i LDK su prijavili preko 1,1 milion eura, ili skoro dvije trećine ukupnih obaveza svih parlamentarnih političkih stranaka na Kosovu. PDK je prijavio 612.000 eura obaveza, a LDK 503.000 eura obaveza."

Političke stranke, odnosno parlamentarne, imaju koristi od novca poreskih obveznika, odnosno iz budžeta, oko 4,2 miliona eura svake godine.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri