Nakon sukoba

Ministar zdravlja Armend Zemaj napustio je sastanak Odbora za nadzor nad javnim finansijama, nakon sukoba sa poslanikom Emanom Rrahmanijem uz obrazloženje da nije tu zbog spektakla, prenosi Kosova Press.

Tokom razmatranja izvještaja o reviziji godišnjeg finansijskog izvještaja Ministarstva zdravlja Rrahmani je rekao da vjeruje da je Zemaj "dobro pročitao izvještaj i da ima dobar vid, ali da rezultati nisu dobri, kao ni oni u Podujevu".

Poslije te izjave ministar Zemaj je napustio sastanak, rekavši da nije tu zbog "spektakla".

Nakon što je Zemaj napustio sastanak, rasprava se nastavila između poslanice Bese Gaxheri i Rrahmanija.

Gaxheri je rekla da stranačke razlike treba ostaviti po strani i dodala da je na osnovu izvještaja Ministarstvo zdravlja platilo troškove u iznosu većem od 299.000 eura.

"Sudskim odlukama Ministarstvo zdravlja je platilo troškove u iznosu od 299.000 eura. Oblasti sa najznačajnijim problemima bile su nisko izvršenje budžeta, kao i kašnjenja u procjeni ugovora. Takođe, upravljanje imovinom nije imalo zadovoljavajuću vrijednost", rekla je Gaxheri.

Prema njenim riječima izvještaj, takođe  otkriva da je ministarstvo neblagovremenim isplatama ekonomskih operatera, iste isplatilo u sudskim postupcima 266.000 eura.

"Tokom 2019. godine provjerili smo da imovina Ministarstva zdravlja precjenjena za 58.000 eura. Iako je potcjenjena preko milion eura", dodala je Gaxheri.

Zemaj je tokom sastanka naglasio da Ministarstvo zdravlja ima efikasan nadzor u sprovođenju preporuka proisteklih iz izvještaja revizora.

"Obavezujemo se da će dio naše odgovornosti biti prosljeđen u pravnom i administrativnom aspektu", rekao je Zemaj.

Član Odbora iz Pokreta Samoopredjeljenje Enver Haliti naglasio je da su računi plaćeni na vrijeme, kao i to da je sudskom izvršitelju plaćeno više od 38.000 eura.

Takođe je postavio pitanje ko je odgovoran za ugovor o izgradnji bolnice u Uroševcu.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press