Optužnica zabrinjava

Bivši komandant OVK Shukri Buja izrazio je zabrinutost zbog toga što su u optužnici Specijalnog suda iznete podjele na vjerskoj osnovi na Kosovu, piše Reporteri.

"Veoma smo zabrinuti zbog ove tvrdnje, koja je možda bila nesvjesna, ali Srbija godinama pokušava da naš rat predstavi kao rat islamskog fundamentalizma”, rekao je Buja u emisiji Debata plus, i dodao da je optužnica Specijalnog suda zabrinjavajuća jer se pominje "udruženi zločinački poduhvat“.

Bivši komandant OVK kaže da je u oblasti u kojoj je bio komandant imao ljude različitih vjerskih konfesija i ljude različitih političkih uvjerenja.

"Imao sam ljude različitih političkih ubjeđenja, pretpostavljeni Miđeni je bio Zogist. Živ je i to može da potvrdi. Bilo je nadređenih LDK. Bilo je pretpostavljenih koji su došli iz FARK-a iz Albanije. Ubistvo za koje se tvrdi da je političko nije postojalo. Moj brat je bio u LDK. Ja sam bio lider Foruma mladih LDK u Lipljanu. Nismo se borili za politička uvjerenja“, dodao je on na RTV Dukagjini.

Buja, ipak, ističe da su mnogi vojnici OVK bili žrtve poslijeratnih ubistava.

Bivši komandant OVK kaže da rođaci žrtava koji svjedoče u Specijalnim snagama ne mogu biti nazvani izdajnicima.

Izvor: Kosovo onlajn/ Reporteri