Predsjednik organizacije

Predsjednik organizacije "Potrošač" Selatin Kaçaniku upozorava da su potrošači u vrijeme pandemije dovedeni pred bankrot jer su plen manipulacije količinom, težinom i sastavom proizvoda na tržištu, prenosi Reporteri.

Prema njegovim riječima, pandemija je uticala na preduzeća, ali ni građane kao potrošače nije zaobišla, a vladu kako je rekako, više brine lobiranje kod različitih udruženja.

"Šteta za potrošača je izuzetno velika, toliko velika da rizikuje čak i bankrot, a rizik može biti i veći ako se institucije ne fokusiraju na prave stvari, bojim se da će se to dogoditi jer se vlada mnogo se bavi lobiranjem raznih udruženja i poslovnih udruženja koja nisu celokupna ekonomija“, rekao je Kaçaniku za Ekonomija Onlajn.

On tvrdi da se broj žalbi potrošača smanjio jer su izgubili povjerenje u relevantne adrese.

"Ima pritužbi, ali začudo ne zato što se situacija pogoršala, već zato što su izgubili poverenje i riječ je o beznadežnom gubitku vremena jer sud kasni sa procesuiranjem žalbi", rekao je Kaçaniku.

Istakao da je uputio zahtjev vladi, ali da još uvijek nije dobio odgovor.

Dodao je da zabrinjava činjenica da postoji pad potrošnje, razlog tome je prema njegovim riječima, rast nezaposlenosti, zatvaranje preduzeća i nedostatak osnovnih prehrambenih proizvoda.

"Ako imamo sve veći broj nezaposlenih, sve veći broj zatvorenih preduzeća, bilo je i više nestašica osnovnih prehrambenih proizvoda, naravno da potrošnja pada. U ovakvim okolnostima, a i juče smo čuli na vijestima da je u Evropi nastavljeno zatvaranje ugostiteljskih objekata i hotela, što naravno utiče na broj zaposlenih. U takvoj situaciji svi treba da krenemo od potrošača, da imamo interni alarm i vidimo šta je naš zadatak", rekao je Kaçaniku.

 Izvor: Kosovo Online/Reporteri