U cilju suzbijanja pandemije

Nakon sastanka Odbora za upravljanje pandemijom kovid -19 ministar zdravlja Aremnd Zemaj najavio je nove mjere za Tržne centre koje plasiraju prehrambene i neprehrambene proizvode, prenosi Gazeta Express.

U cilju suzbijanja pandemije Zemaj je naglasio da, između stalog, utvrđene mjere treba da budu uporedive sa drugima, kao i to da tržni centri za hranu i neprehrambene proizvode treba da zaposle lica koje neće dozvoljavati ulazak kupaca u tržne centre bez maski i kolica, koja upotrebom već stvaraju distance te da su ugostiteljski objekti koji pružaju usluge dužni da ograniče broj stolova.

Naveo je da je Odbor za upravljanje pandemijom, zajedno sa predstavnicima vlade i nadležnim ministrima, analizirao trenutnu situaciju i da su identifikovani predstojeći izazovi.

Zemaj je ocjenio da su neke mjere koje je Vlada preduzela kako bi upravljala i držala pod kontrolom situaciju sa pandemijom počele da daju rezultate.

Naglasio je da se mora nastaviti sa mjerama na snazi zahvaljujući kojima se smanjuje broj oboljelih od koronavirusa, kao i to da su kapaciteti bolnica povećani prostorno i u broju zdravstvenih radnika.

Ministarstvo zdravlja trenutno daje dozvole za privatne zdravstvene ustanove da vrše testiranje na kovid-19 i od 57 licenciranih ustanova do sada, većina njih je započela serološka ispitivanja, dok su dvije institucije dobile pravo na PCR testiranje, dodao je Zemaj i istakao da će to smanjiti pritisak na Institut za javno zdravlje.

“Ovaj segment će biti dodatno ojačan sa početkom molekularnih i seroloških ispitivanja u regionalnim centrima za javno zdravlje, dok je u kliničkim uslovima, da bi se olakšao rad, priručnik pripremljen i odobren za kliničko upravljanje andemijom”, naveo je Zemaj.

Naglasio je da je, ulazak u novu fazu upravljanja pandemijom, početak nove školske godine i sezonski grip, koja zahtjeva koordinaciju i komunikaciju institucija na višem nivou.

Dodao je da će zajednički rad i mehanizme praćenja i suzbijanja pandemije olakšati Zakon o sprečavanju pandemije kovid-19 koji povećava operativnu snagu i pojednostavljuje procedure aktivnog praćenja situacije i preduzimanje konkretnih akcija.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express