Ovaj potez samo povećava bol koja im je naneta

Predsjednik Hashim Thaçi iskoristio je pravo na pomilovanje osuđenika kako bi ublažio kaznu ubici 13-godišnjeg djeteta, zbog čega je porodica nastradalog dječaka revoltirana i ističe da taj potez samo povećava bol koja im je naneta, prenosi Koha.

Kako navodi taj medij, Luz Allaku je prije šest godina uhapšen zbog ubistva dvije osobe, maloljetnika Pala Hilija i njegovog 47-godišnjeg strica Hila Hilija. Sud ga je osudio na 15 godina zatvora, a predsjednik Thaçi mu je prije dvije nedjelje ublažio kaznu za 3 i po godine.

Ubica i žrtve su u to vrijeme živeli u blizini, na udaljenosti od oko 70 metara između njihovih domova. Porodice su bile u sukobu, koji je započeo prije više od 10 godina i imao je veze sa sporom oko korišćenja zemljišta u državnom vlasništvu, koje je u blizini.

Šest godina kasnije bol je prema riječima članova porodice još veća, jer je predsjednik doneo odluku da ubicu pomiluje i smanji mu kaznu.

Baka dječaka Marija, koja ima 80 godina, kaže da joj je bol za unukom najveća, iako je izgubila i dva sina zbog svađa oko imovine.

Na dan Kurban Bajrama 31. jula, Thaçi je pomilovao šest osuđenika, među kojima je bio i Luz Allaku.

Zakonom o pomilovanju predsjednik ima pravo da pomiluje osuđenu osobu svojom odlukom. Međutim, postoje neki kriterijumi za pomilovanje predviđeni ovim zakonom.

"Težina zločina; rizik od recidivizma; iskreno pokajanje; iskazivanje poštovanja ponašanjem i karakterom", predviđa član 5, piše Koha, koja je pokušala da kontaktira porodicu Allaku, ali kako su saznali oni su se odselili iz mjesta u kome su živjeli.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore