Testiraju se samo osobe sa izraženim simptomima

Samo u posljednje dvije nedjelje u Prizrenu je zvanično evidentirano 140 inficiranih koronavirusom, međutim gradonačelnik Mytaher Haskuka izrazio je sumnju da je broj zaraženih mnogo veći jer, kako je rekao, trenutno se testiraju isključivo oni koji imaju izražene simptome koronavirusa, prenosi Gazeta Express.

Haskuka je za Kosovapress rekao da, od kada su se pojavili prvi slučajevi koronavirusa, preko 600 ljudi u Prizrenu je bilo inficirano.

"Mislim da je taj broj mnogo veći s obzirom da se testiraju isključivo oni građani koji imaju izražene simptome. U posljednje dvije nedjelje, u poređenju sa drugim opštinama, evidentirano je nešto manji broj novozaraženih, i sada smo četvrta ili peta opština po broju oboljelih od kovid-19", rekao je Haskuka.

Gradonačelnik Prizrena dodaje i da se na osnovu posljednjih podataka u bolnici u Prizrenu trenutno liječi oko 100 pacijenata oboljelih od koronavirusa, od kojih se 80 liječi terapijom kiseonikom.

„Poslije Univerzitesko kliničkog centra u Prištini, najveći broj pacijenata sa kovid-19 liječi se u bolnici u Prizrenu. Nedavno je u našoj bolnici bilo problema sa isporukom kiseonika, međutim postigli smo dogovor sa direktorom regionalne bolnice, tako da je opština priskočila u pomoć i dostavila oko 800 boca sa kiseonikom”, naglasio je Haskuka.

Kako napominje, epidemija je takođe uticala i na pad opštinskih prihoda.

“Omogućili smo niz olakšica za privatni sektor, koji su se direktno odrazile na opštinski budžet. Sektor hotelijerstva i poljoprivredni sektor stočarstva, takođe su jako pogođeni situacijom sa koronavirusom, ali nadam se da će paket Vlade Kosova za ekonomski oporavak omogućiti veću podršku tim sektorima“, ocjenio je Haskuka.

Gradonačelnik Prizrena je dodao i da su kao opština uspjeli da pomognu privatnom sektoru tako što su povećali sredstva za subvencije i ukinuli plaćanje zakupa poslovnih prostora na šest mjeseci.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express