Traže se izmjene

Nakon uzastopnih prigovora međunarodne zajednice, posebno američkog ambasadora na Kosovu Phillipa Kosnneta, političke stranke su još jednom „preispitale“ svoja stajališta o tome da li podržavaju Nacrt zakona o zaštiti vrijednosti borbe OVK, prenosi Koha.

Prijedlog zakona kritikuju pripadnici diplomatskih misija, koji ocjenjuju da Zakon predstavlja prijetnju slobodi govora.

Demokratska partija Kosova, kao pokretač te inicijative, saopštila je da je otvorena za unošenje promjena koje zahtjeva pozicija i opozicija.

Iz PDK Gazmend Bytyqi je rekao da ta stranka pozdravlja promjene koje su zatražile sve stranke, ali da se one mogu uneti tek nakon što Nacrt zakona prođe u načelu.

"Vjerujem da ćemo u četvrtak imati sjednicu u Skupštini. Više puta smo rekli da smo otvoreni za promjene, ali promjene se mogu izvršiti tek nakon što se pređe na drugo čitanje, pa o tome moramo da glasamo u prvom čitanju, a zatim možemo da unesemo potrebne izmjene", rekao je Bytyqi za Kohu.

Član 5 Nacrta zakona predviđa da je „svaki javni funkcioner i građanin Republike Kosovo dužan da poštuje i štiti ratne vrijednosti definisane ovim zakonom u bilo koje vrijeme i u bilo kojoj okolnosti unutar i izvan zemlje“, navodi Koha.

Vrijednosti rata u Nacrtu zakona određene su i u članu 3, a njihovo nepoštovanje prema članu 9 može se sankcionisati zatvorskom kaznom, u tom članu se navodi da se "kršenje odredbi ovog zakona sankcioniše u skladu sa važećim zakonodavstvom".

Navedeni članovi Nacrta zakona su sporni, kao i neki drugi, kojima se protivi najveća opoziciona stranka Pokret Samoopredjeljenje.

Šef poslaničke grupe PS Rexhep Selimi ocjenio je za Kohu da u Nacrtu zakona “postoji skriveni trik”.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore