Organizator se nije pojavio

Izgradnja Velike džamije u Prištini, koju finansira Turska, izazvala je danas protest građana na ulicama ovog grada koji su bili podjeljenih mišljenja o potrebi za tim vjerskim objektom, prenosi Koha.

Dok su jedni protestvovali ne, kako su rekli, protiv džamije, već protiv modela koji je odabran za njenu izgradnju, bilo je i onih koji su ovakvu pomoć Turske podržali.

Oni su svoje neistomišljenike koji se protive izgradnji džamije uputali zašto nisu protestvovali protiv izgradnje pravoslavne crkve u blizini studentskih domova, zatim rušenja školske zgrade u kojoj je sagrađena katedrala, kao i protiv pripajanja zemljišta manastiru Dečani.

Prema pisanju ovog lista na protestu se nije pojavio bivši komadant OVK Binak Gashi koji je ranije danas, putem posta na Facebooku, pozvao svoje saborce i građane da se u znak protesta okupe na mjestu gdje su radovi otpočeli 16. jula.

On je rekao da Kosovo nije provincija Turske, već "historijska Ilirija“ i da ovakav potez Turske predstavlja "direktan napad na nezavisnost Kosova i njegove institucije koje ćute.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore