Važno poštovanje mjera zaštite

Mikrobiolog Lul Raka rekao je da će koronavirus biti prisutan dok se ne pronađe vakcina. Zbog toga, Raka upozorava da je od presudnog značaja poštovanje mjera zaštite i da je porast broja novozaraženih na Kosovu veoma zabrinjavajući, prenosi TV Klan Kosova.

„Broj novozaraženih zabrinjavaju odgovorne na svim nivoima. Nije vrijeme za krivicu, ima mnogo faktora koji utiču, sada je vrijeme da svi doprinesu odgovornošću. Građani Kosova imaju obavezu da poštuju te tri mjere koje su propisane od početka", rekao je Raka.
Prema njegovim riječima mjere nisu poštovane.

„Poenta je bila u pristupu i zato nije bilo reakcije. Najveći problem je što će virus biti prisutan do vakcinacije. U evropskim zemljama pogođenim pandemijom, veliki rast zaraženih je bio u aprilu i maju, ali je mali broj u odnosu na stanovništvo bio zaražen. Stanovništvo je i dalje izloženo, ali se mora uspostaviti balans između smanjivanja broja zaraženih i ekonomije”, rekao je Raka u emisiji "Info mgazin".

Kao predsjedavajući Savjetodavnog odbora za suzbijanje pandemije kovid-19, Raka je istakao da se posljednjih mjeseci građani nisu pridržavali mjera, ali i da je bilo nedostataka u implementaciji i nadzoru.

Raka je naglasio da se šire lažne vijesti o koronavirusu uglavnom na Facebooku i pozvao građane da se informišu samo od stručnih lica.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova