Potreban nalog Tužilaštva

Porodice preminulih od posljedica koronavirusa insistiraju na obdukciji, međutim kako objašnjava generalni direktor Instituta za sudsku medicinu Arsim Gërxhaliu, za obdukciju je potreban nalog Tužilaštva, prenosi Gazeta Ekspres.

"U većini slučajeva članovi porodice insistiraju na tome da se izvrši obdukcija, ali postoje slučajevi koji se ne rade, jer radimo samo po nalogu Tužilaštva, slučaj mora biti otvoren u policiji, obdukcija se ne vrši na zahtjev i mi nismo ti koji mogu odlučivati u takvim slučajevima", rekao je Gërxhaliu u intervjuu za Ekonomia Online.
Kad je u pitanju podnošenja izvještaja Tužilaštvu, za preminule od posljedica virusa u Univerzitetskom kliničkom centru Kosova, Gërxhaliu kaže da je potrebno vrijeme za posebne analize.
"Što se tiče izvještaja, potrebno je vrijeme da se naprave posebne analize. Preduzeli smo dvostruke mjere u slučaju da treba da se pošalju van Kosova. Laboratorijske pripreme takođe zahtjevaju vrijeme tako da trenutno nisu spremne. Imamo samo one preliminarne prijedloge o kojima smo usmeno razgovarali sa tužiocima", rekao je Gërxhaliu.