Hoxhaj je ranije optužio da se miješa u rad SVK i KST

Izvjestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo, Viola von Cramon, saopštila je prošlog petka da je posjetila Specijalizovana vijeća Kosova (SVK) i Kancelariju specijalizovanog tužioca (KST) u Hagu. Danas, četiri dana nakon te informacije, reagovao je član predsjedništva PDK, Enver Hoxhaj, kritikujući potez von Cramonove.

Hoxhaj, član partije čija su dva osnivača, jedan od njih i trenutni lider, predsjednik Hashim Thaçi i Kadri Veseli potencijalni okrivljeni pred ovim sudom za ratne zločine, navodi da je građane Kosova „uznemirila“ posjeta von Cramonove ovoj instituciji.

„Građani Kosova su uznemireni da vide poslanicu Evropskog parlamenta kako posjećuje Specijalizovana vijeća Kosova i Kancelariju specijalizovanog tužioca u Hagu. Svo ovo vrijeme od EU učimo da se posjete političkih zvaničnika tužiocima i sudijama nazivaju miješanjem politike u rad pravosuđa. Upravo to je uradila Viola von Cramon“, napisao je on na Twitteru.

U odgovoru na Hoxhajevu kritiku, von Cramon je rekla da je njen zadatak, kao izvjestiteljke EP za Kosovo da se informiše o tome kako je princip vladavine zakona implementiran na Kosovu, što je i učinio njen prethodnik, Igor Šoltes.

„Moram da znam kako struktura SVK i KST funkcioniše. Niko od nas se nikada ne bi miješao u procese. Zbog čega bismo to radili? Nama je to kristalno jasno. Kako uopšte možete da razmišljate u tom pravcu? Možda je to uobičajeno u vašoj zemlji. Ali uvjeravam vas da to nije uobičajeno u funkcionalnim demokratijama“, napisala je ona.

Na dan kada je posjetila SVK i KST von Cramon je ocjenila da se radi o važnoj instituciji koja će doneti pravdu Kosovu i tražiti odgovornost od onih za koje se vjeruje da su počinili ratne zločine, bez obzira na njihovu nacionalnost.

„SVK i KST su temelji na kojima Kosovo ispunjava svoje međunarodne obaveze i gradi vladavinu zakona“, napisala je ona.

Iznela je i ocjenu da je za nezavisnost ovih institucija i bezbjednost procedura ključno da nastave da funkcionišu u Hagu.

Kada je KST 24. juna objavilo da su tačno dva mjeseca prije toga predali optužnicu protiv Veselija, Thaçija i drugih, naveli su i to da je dvojac ometao i sabotirao rad suda, i sprovodio tajnu kampanju za ukidanje Zakona o SVK.

Zbog ovog navoda KST, veliki broj analitičara je navodio da se tužilac odlučio da objavi informaciju o podnošenju optužnice prije njene potvrde od strane suda upravo zbog toga što je bilo navoda da bi se u Vašingtonu moglo razgovarati o amnestiji za ratne zločine ili premeštanju suda iz Haga na Kosovo.

Ovo je američki izaslanik za dijalog negirao, navodeći da su u Vašingtonu na stolu bile samo teme o ekonomiji.