Predsjednik Udruženja ugostitelja Kosova

Predsjednik Udruženja ugostitelja Kosova Petrit Klokoqi izjavio je na KTV da će se posljedice zatvaranja i slabog prometa u ljetnjim mjesecima zbog koronavirusa osjetiti tokom ostalih mjeseci u godini, a da će se tokom predstojeće zime kriza produbiti i situacija će biti alarmantna.

Kako prenosi Koha, Klokoqi je rekao da ne pozivaju na proteste kao što to rade neke zemlje regiona, ali je dodao da preduzeća ne vide da je razumno plaćati porez državi u ovoj situaciji.

Prema njegovim riječima, Privredna komora je konstantno imala sastanke sa vladom, ali još uvijek nema konkretne korake u realizaciji njihovih zahteva.

"Imali sam sastanak u udruženju i sva preduzeća smatraju da više nemaju fiskalne odgovornosti. Ne smatraju prikladnim da plaćaju porez državi jer im država ne pruža ruku kada im zatreba", rekao je Klokoqi.

On je najavio simboličnu akciju koju su planirali da održe kao znak nezadovoljstva.

"Planirali smo da od 12 do 13 časova zatvorimo sve prostorije i ključevi će biti predati vladi. Preduzeća ne žele da plaćaju porez, ali s akcijom koju preduzimamo, vjerujem da će nas čuti", rekao je Klokoqi.

Po njemu, vlast bi trebalo da odobri hitan paket i napravi finansijske olakšice. "Pustite da PDV padne, platite subvencije, pokrijte 50 odsto rente, reprogramirajte kredite", rekao je Klokoqi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore