Online nastava sa puno nedostatka

Prošla školska godina nije bila uobičajena za učenike. Prvo polugodište proveli su u školskim klupama, a drugo ispred elektronske opreme kako bi pratili proces učenja.

Cjelokupna situacija izazvana pandemijom virusa korona dovela je u pitanje obrazovni sistem širom svijeta, ali i na Kosovu.
12. marta ove godine, nakon što su potvrđeni prvi slučajevi koronavirusa na Kosovu, Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije u Vladi Kosova odlučilo je da prekine nastavu u školama, te da se ona nastavi 23. marta online učenjem.
Sa promjenom načina izvođenja nastave, mijenjale su se metode koje su koristili nastavnici, ali i metode ocjenjivanja učenika.
Tokom ovog virtuelnog procesa učenja na Kosovu se pojavio niz problema, počevši od nedostatka opreme za pohađanje nastave, nedostatka Interneta ili struje i slično.
Ova školska godina završena je sa nadom da će se u septembru učenici vratiti u školske klupe, ali sa porastom broja slučajeva koronavirusa u posljednjim nedjeljema – ne može se zasigurno reći da će do toga doći.
S tim u vezi, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnologije je saopštilo da nova školska godina 2020/2021, može da znači za obrazovni sistema na Kosovu online učenje na isti način koji se praktikovao tokom druge polovine školske 2019. i 2020. godine.
Međutim, postavlja se pitanje koliko je bila efikasna online nastava i da li će MONT biti u mogućnosti da ponovo organizuje novu školsku godinu, koji su nedostaci i šta treba učiniti kako se učenici ne bi izgubili tokom ovog neobičnog procesa učenja.
Ekspert za obrazovanje, Rinor Qehaja, kaže za lajmi.net da ostaje da se vidi u narednim nedjeljama situacija oko širenja virusa na mlađe starosne grupe, ali i naglašava da bi trebalo dobro razmisliti o ponovnom otvaranju škola i staviti zdravlje na prvo mjesto.
Prema ekspertu Qehaji, obrazovne institucije trebalo bi da budu pripremljene za svaki scenario za nastavak učenja i procjenjuje da učenje na daljinu treba biti podvrgnuto potpunom preispitivanju nedostataka koji su utvrđeni tokom prošlog polugodišta.
Dodaje i da učenje na daljinu ne može zamjeniti učenje u školi jer nedovoljna izloženost učenju putem Interneta utiče na to da učenici i nastavnici nisu u potpunosti ni spremni niti u mogućnosti da održavaju jednaku pažnju.
Prema njegovom mišljenju, Ministarstvo prosvete i nauke bi trebalo da ulaže u svijest učenika i prvenstveno vodi računa o njihovom zdravlju.
Ostaje da se vidi u narednim danima kakva će biti epidemiološka situacija na Kosovu i šta će Ministarstvo odlučiti u vezi sa početkom nove školske godine.