Vlada Hotija produkt američkog scenarija

Međunarodno jedinstvo između SAD i EU je važnije od domaćeg jedinstva na Kosovu u smislu epiloga dijaloga, izjavio je sinoć analitičar Belulj Beqaj. Takođe je rekao da mu se čini da je teritorijalni element uklonjen sa pregovaračkog stola, jer ne vidi toliko interesovanje američke administracije za nastavak procesa koji je ona započela.

“Ne vidim da Hoti ima hrabrosti i odlučnosti da se suoči sa zahtevima EU. Dakle, on je došao iz drugog scenarija i sada je u scenariju EU. Teritorijalni element je sastavni dio Vučićevog cilja, ne kažem da je to nemoguće, ali kažem da je postalo značajno teže nakon neuspjeha sastanka 27. juna, taj scenario je u nokdaunu”, rekao je Beqaj gostujući u emisiji “Desku” na KTV.

Ne isključujem ovo, ali vjerujem da činjenica da se scenario promjenio i više ga ne podržava ni sam Richard Grenell, znači da se i sam povukao iz ranijih izjava i skrivene misije, dodao je Beqaj.

Prema njegovim riječima, teritorijalni element je jedini koji Srbija eventualno može da ima kao argument da prizna nezavisnost Kosova.

“Za razmjenu male su šanse, međutim postoje. U krajnjem slučaju, kao konačni uslov za priznavanje države Kosovo, posljednji adut Vučića je teritorijalni element. Ne očekujem da će se nešto desiti uskoro, ali vjerujem da će do kraja Merkelinog mandata nešto biti učinjeno ili će se sav taj posao ostavi po strani”, ocjenio je Beqaj.

Prema njegovim riječima, status kvo je bolji od podjele Kosova.

“Mislim da bismo trebali da se pripremimo za realan scenario, koji nije i najgori mogući. Šta je tačno to je status kvo? Mislim da između statusa kvo i podjele Kosova, iako možda izgleda da status kvo odgovara Srbiji, ona će se u nekom trenutku umoriti. Moramo da preduzmijemo akciju da smo suverena država, moramo da postavimo potpunu kontrolu na sjeveru Kosova. Naravno, to se radi sa našim saveznicima, koji vide da prepreka za postizanje sporazuma nije Kosovo, već Srbija. Tada će biti primorani da shvate da je Kosovo suverena država sa efektivnom vlašću na cijeloj svojoj teritoriji”, rekao je Beqaj.

Naglasio je da dijalog ne može da završi aktuelna Vlada Kosova, naglašavajući da bi trebalo da bude izbora.

Prema Beqaju, jedinstvo SAD sa EU je presudno za konačni dogovor.

“Imamo međunarodnu situaciju kojoj nedostaje jedinstvo. Čak i kad bi postojalo maksimalno jedinstvo unutrašnjeg faktora na Kosovu, ako nema jedinstvo međunarodne zajednice, posebno između SAD i Evropske unije, onda neće niko riješiti ovo pitanje i neće biti epiloga u procesu dijaloga”, rekao je Beqaj.

Ne možemo tražiti unutrašnje jedinstvo sve dok imamo sporove oko legitimnosti vlasti. Unutrašnje jedinstvo dolazi poslije izbora kada se ostvari politička volja većine građana, smatra on.

Trenutno imamo premijera, salonskog lidera, koji je, čini mi se, bio deseti ili dvanaesti po broju glasova na posljednjim izborima, ukazao je Beqaj.

Beqaj: Hotijeva vlada je proizvod američkog scenarija

Prema ocjeni Beqaja, aktuelna vlada Avdullaha Hotija produkt je “američkog scenarija”, koji je 27. juna pretrpeo jak udarac.

On je rekao da je jednostrani pristup SAD pogrešan, savjetujući EU da ne pravi istu grešku sa pristupom nalik onom američkom.

“Ako je pristranost bila pogrešna, mislim da je sadašnja vlada Hotija produkt američkog scenarija. 27. juna američki scenario pretrpeo je udarac, teško ga je konsolidovati, ali ne vjerujem da su odustali. Zbog činjenice da nisu odustali, bilo bi pogrešno da Evropska unija ne pruži ruku saradnje, ne ponavljajući Grenellovu grešku”, rekao je on.

Beqaj je nazvao pogrešnim pristup specijalnog izaslanika Trumpove administracije Richarda Grenella koji je želeo jednostrano da okonča dijalog.

Isti pristup EU, rekao je, nije pozitivan signal. Naročito kada je Grenell pokazao spremnost da preispita svoj pristup.

“Mislim da ako je Grenellova dinamika bilo pogrešna u smislu konačnog epiloga, čini mi se da i nastavak dijaloga ostavlja utisak revanšizma”, rekao je Beqaj za KTV.

Prema tome, prema Beqaju, iz velike greške prelazi se u malu grešku.

A najbolje rješenje, kaže on, je saradnja SAD i EU.

“Jer, kako je pogrešno biti uz jednu ili drugu stranu, kao što je to učinio naš premijer podržavajući Sjedinjene Države, tako je sada teško nositi se sa sprovođenjem zahteva koji dolaze od Evropske unije”, istakao je Beqaj.

Beqaj savjetuje da budu spremni za zajedničke akcije tokom sljedećih sastanaka.

U suprotnom, kako je rekao, “moći ćemo biti ponosni samo na fotografije sa mnogih sastanaka”.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore