Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Artan Abrashi izjavio je sinoć da je predsjednik Kosova Hashim Thaçi morao da podnese ostavku po objavljivanju optužnice za ratne zločine.

Abrashi je u emisiji "Rubikon" na televizji Klan Kosova istakao da je objavljivanje optužnice od strane Specijalnog suda protiv Thaçija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veselija politički uznemirilo Kosovo.

Prema njegovim riječima, Thaçi je morao da podnese ostavku na funkciju predsjednika Kosova po objavljivanju optužnice, iako ona još uvijek nije potvrđena.

"U takvim slučajevima u kojima smo i ranije imali visokog zvaničnika, on bi podneo ostavku. Ovo je bila veoma dobra praksa koja je očuvala kredibilitet kosovskih institucija", ocjenio je Abrashi.

Podsjetio je na slučaj bivšeg premijera Ramusha Haradinaja koji je dva put zaredom podneo ostavku.

"U slučaju predsjednika, koji predstavlja najvišu kategoriju institucionalne zastupljenosti, u Hag je trebalo da ode kao Hashim Thaçi, a ne kao predsjednik Kosova. To šteti Kosovu", naveo je Abrashi.

Mišljenja je i da je bila velika greška glasati u Skupštini Kosova za stvaranje Specijalnog suda.

"Od trenutka kada je preuzet teret i ovlašćenje ovog suda, svi smo znali kada će doći do ove tačke. Zbog toga su Samoopredjeljenje i neke druge stranke bile protiv stvaranja tog suda", poručio je Abrashi.

Predsjednik Kosova je od ponedjeljka u Hagu na saslušanju povodom optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene na Kosovu.

Thaçi će se i danas pojaviti u Specijalnom tužilaštvu u Hagu gdje će biti nastavljen intervju sa njim.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova