Ambasador Njemačke na Kosovu

Ambasador Njemačke na Kosovu Christian Heldt danas je u organizaciji GIZ govorio o procesu uklanjanja režima za slobodno kretanje građana Kosova u Šengenskom prostoru, prenosi Gazeta Express.

Heldt je istakao da Njemačka ima želju da građanima Kosova budu ukinute vize, međutim, naglasio je da odluka o takvom pitanju ne zavisi samo od položaja zvaničnog Berlina.

"Želja postoji, ali to ne zavisi samo od Njemačke", naglasio je njemački ambasador.

Prema njegovim riječima, svaka odluka o ukidanju ograničenja kretanja za građane Kosova takođe utiče na bezbjednost država članica, tako da je to odluka sa kojom se sve države moraju složiti.

"Svi bi se trebalo da se osećaju sigurno i jednostavno ne možemo da nametnemo tako nešto, govoreći da to želimo i da nas ostali prate", dodao je Heldt.

Podsjetio je da je za vrijeme vlade Ramusha Haradinaja bila oformljena Radna grupa koja je bila u stalnom kontaktu sa njemačkim Ministarstvom unutrašnjih poslova u vezi s viznom liberalizacijom.

Njemački ambasador je ocenio da je takva stvar bila dobra ideja, jer je Vlada Kosova izrazila spremnost da razmatra sva pitanja koja se odnose na bezbjednost osnivanjem bilateralnih diskusionih grupa.

"Jednu stvar u posljednjoj godini vidim kao dobru ideju - Vlada Kosova je predložila našem Ministarstvu unutrašnjih poslova da ukoliko imate posebne zahtjeve u vezi sa pitanjima vezanim za bezbjednost, zašto ne stvorimo zajedničke radne grupe za razgovor o tim pitanjima", poručio je Heldt.

Kako je naveo, takva radna strategija bila bi dobra ako bi je Kosovo koristilo sa drugim zemljama koje se kolebaju oko liberalizacije viznog režima.

"Mislim da bi to mogao biti još jedan način da se krene naprijed sa nekim vladama koje se kolebaju", naglasio je Heldt.

Njemački ambasador je, između ostalog, spomenuo trenutnu prijavu u Evropskom parlamentu kao podršku liberalizaciji viza za Kosovo i istakao da se nada da će takav zamah dovesti do ujedinjujućeg stava u Savjetu Evrope.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express