Susret će biti održan u četvrtak

Zamjenik premijera Kosova Driton Selmanaj i ministar pravde Selim Selimi biće dio kosovske delegacije na čelu sa Avdullahom Hotijem na sastanku u Briselu, javlja televizija T7, prenosi Gazeta Express.

Prvi susret licem u lice, između premijera Kosova Avdullaha Hotija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, održaće se u četvrtak u Briselu.

Hoti je, kako se navodi, već predstavio principe na kojima će se voditi dijalog između Kosova i Srbije.

Iako iz kabineta premijera nisu naveli ko će sve biti dio te delegacije, televizija T7 saznaje da će pored Selimija i Selmanaja i šefica Hotijevog kabineta otputovati u Brisel.

Iz Evropske unije su u međuvremenu saopštili da su Kosovo i Srbija u nedjelju dogovorili dnevni red sastanka za četvrtak. Međutim, nisu pružili druge informacije u vezi sa temama kojima će se baviti.

Stručnjaci za dijalog kažu da Vlada Kosova još nije navela o kojim će se pitanjima ili elementima razgovarati na sastanku, dok je specijalni izalsanik EU za dijalog Miroslav Lajčak rekao da su se Kosovo i Srbija složili o tome na virtualnom sastanku održanom u nedelju 12. jula.

Politički analitičar Ramush Tahiri kaže da bi razgovori trebalo da se nastave, jer, prema njegovim riječima, Kosovo dobija poene od tih sastanaka.

Međutim, Tahiri navodi da ne razumije protivljenje i dileme opozicije po tom pitanju.

Dijalog između Kosova i Srbije prekinut je prije 20 meseci kada je vlada Ramusha Haradinaj uvela stopostotnu taksu na srpske proizvode.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express