Dugogodišnje čekanje i razočaranje

Nakon dugogodišnjeg čekanja i razočaranja, mnogi se nadaju da će Kosovo dobti viznu liberalizaciju, kada Njemačka preuzme predsjedavanje Evropskom unijom, prenosi Koha.

Diplomate s pravom procjenjuju da ova država, ukoliko ima volje, može da obezbjedi odluku Savjeta EU o liberalizaciji viza, piše Koha.

Prošle su dvije godine od kada je Evropska komisija potvrdila da je Kosovo ispunilo sve kriterijume koji su postavljeni za to, ali nije došlo do liberalizacije.

Nekoliko članova Evropskog parlamenta i jedne od glavnih političkih partija podržali su zahtjev Kosova za viznu liberalizaciju tokom njemačkog predsjedavanja EU, pismom upućenom kancelarki Angeli Merkel i ministru unutrašnjih poslova Horstu Zehoferu.

Oni su tražili da Njemačka, koja od 1. jula predsjedava EU, stavi viznu liberalizaciju na dnevni red za Kosovo, jedinu u regionu koja još nema viznu liberalizaciju.

"Trenutno je Kosovo jedno od rijetkih čiji građani ne putuju bez viza u zemlje Šengena. Međutim, to više ne zavisi od Kosova. Taj proces za postizanje liberalizacije viza zavisi od objektivnih kriterijuma, koji su, kako je navela Evropska komisija, ispunjeni u julu 2018., tačno prije dvije godine. Od tada, država čeka konačnu odluku Veća o liberalizaciji viza za građane. Prethodna četiri predsjedništva se nisu bavila ovim pitanjem. Ali nadamo se da će vaše historijske veze i posvećenost susedstvu i zapadnom Balkanu biti korišćeni za rješavanje ovog problema koji će imati značajan uticaj na živote građana Kosova“, navodi se u pismu.

Diplomatski izvori u Briselu kažu da će možda doći do stvarnog napretka po tom pitanju tokom njemačkog predsjedavanja.

Međutim, visoki njemački diplomata podsjetio je da to neće zavisiti samo od te, jer je za takvu odluku potrebna većina država članica u Savjetu Evropske unije, prenosi Koha.

"Vidjećemo da li postoji podrška zemalja članica. Ako je tako, onda ćemo na dnevni red staviti liberalizaciju viza. Ako ne, onda ćemo nastaviti da radimo iza scene", rekao je visoki njemački diplomata.

Ipak, Njemačka će imati saglasnost na Višegodišnji finansijski okvir i Evropski fond za oporavak nakon pandemija kao svoj glavni prioritet.

Tokom presjedavanja EU Finske, a potom Hrvatske, takođe su uloženi napori za unaprijeđenje te odluke za Kosovo, ali su naišli na prepreke.

Čak im je rečeno da ne "pokušavaju da stave na dnevni red", pitanje vizne liberalizacije za Kosovo, jer ukoliko bude odbijeno, “onda dugo neće biti moguće stavljanje na dnevni red".

Njemačko ministarstvo spoljnih poslova i ministar unutrašnjih poslova Zehofer takođe su se založili za liberalizaciju viza.

Sada je na Njemačkoj da podršku prenese na  Brisel, gdje predsjedavanje Savjetom EU počinje u srijedu i prilika je da ta tema bude stavljena na  dnevni red.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore