Potrebno što prije završiti Zakon o radu i odmoru

Predstavnici Privredne komore Kosova, u okviru sastanaka sa liderima političkih partija, susreli su se i sa liderom Samoopredjeljenja Albinom Kurtijem gdje je ukazano na važnost međusobne saradnje za podršku u prevazilaženju teške situacije sa kojom se preduzeća suočavaju kao posljedica pandemije koronavirusa, prenosi Gazeta Express.

Na sastanku je bilo riječi o prilikama za podršku u vezi sa poslovnim problemima, finalizaciji paketa za oporavak, pružanju podrške u promjeni dovršetka zakona koji su trenutno u procesu, kreiranje ponuda za investitore, stvaranje patriotskih novčanih sredstava, strateških ponuda u poljoprivredi, zaštita i orijentacija preduzeća, zakon o strateškim investicijama, pokretanje zdravstvenog osiguranja i bezbjednosti posla.

Naglašena je hitnost finalizacije paketa za oporavak kako bi kompanije imale priliku da prežive, zadrže radnike i obezbjede kapital za održavanje likvidnosti.

Posebno je istaknuto da je potrebno što prije završiti Zakon o radu i odmoru, kojim se kvalifikuju dva osnovna zakona razvoja zemlje, kao i Zakon o unutrašnjoj trgovini, koji je više nego potreban, jer će regulisati tržište na osnovu potreba i analiza i istovremeno zaštititi i orijentisati preduzeća, rekli su u Privrednoj komori Kosova.

Član odbora PKK Hamdi Malushaj je ukazao je na važnost stručnog osposobljavanja, poštovanje ugovora o radu, rokove otkaza i jasne podele prava i obaveza između radnika i poslodavaca.

Malushaj je takođe izdvojio državni pristup poslovanju i tretmanu koji preduzeća trenutno primaju od države, ostavljajući mnogo prostora za želje.

Njegova koleginica Hisni Zogaj istakla je važnost pružanja podrške poljoprivredi, rudarstvu i rudarskom sektoru, jer su to dva najvažnijih sektora za razvoj Kosova.

Još jedan od predstavnika PKK, Diamant Elshani, smatra da je potrebno veće jedinstvo i saradnja sa poslovnom zajednicom od ranih faza pokretanja zakonskih inicijativa.

Lider Samoopredjeljenja Albin Kurti zahvalio je predstavnicima Privredne komore Kosova na sastanku i pokrenutim pitanjima, izrazivši otvorenost za saradnju u promjeni prakse i pristupu preduzećima.

Kurti je naglasio važnost dijagnoze ekonomskih problema i obećao podršku zakonima u skupštini, osim što će ih promjeniti tako da budu primjenljivi i primjereni okolnostima u kojima djelujemo.

Sastanku je prisustvovala i bivša ministarka ekonomije Rozeta Hajdari, koja je izrazila spremnost za blisku saradnju u cilju identifikovanja problema sa kojima se suočavaju privredni subjekti i predloga alternativa za rješavanje određenih situacija.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express