Predsjednik Udruženja naftaša Kosova

Posljednjih dana na Kosovu je zabilježeno blago povećanje cijena nafte i naftnih derivata, a u narednim danima i nedjeljama očekuje se dalji rast cijena, izjavio je predsjednik Udruženja naftaša Kosova Fadil Berjani, prenosi Lajmi.

Berjani je rekao da će povećanje cijene nafte biti značajno i da će se to desiti zbog povećanja cijene na svjetskom nivou.

Upitan da li će doći do brzog porasta, rekao je da je to neizbježno.

"Doći će do značajnog povećanja, jer je došlo do povećanja cijena u EBRD-u i u proizvodnoj organizaciji OPEC, a mi direktno zavisimo od proizvodne cijene nafte, jer to reguliše EBRD. Cijene su takođe porasle posljednjih dana. U narednim danima doći će do značajnog porasta", rekao je Berjani.

Prema njegovim riječima, uprkos rastu cijena, Kosovo u poređenju sa drugim zemljama regiona ima najniže cijene naftnih derivata.

"Na Kosovu su sada cijene otprilike 0,88 i 0,89 centi po litru, dok je u Albaniji dizel 1,24 eura, a benzin 1,25 eura za litar, ali cijena goriva uskoro će porasti na Kosovu. Građani Kosova plaćaju najjeftinije gorivo u regionu", rekao je Berjani.

Na pitanje kakve će biti posljedice ovog poskupljenja uzimajući u obzir ekonomsku situaciju stvorenu nakon pandemije kovid-19, Berjani kaže da su štetu pretrpele i benzinske pumpe.

"Benzinske pumpe trenutno rade na 50-60 procenata svog kapaciteta zbog pandemije", rekao je Berjani.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi