U skladu sa preporukama

Ministar zdravlja Armend Zemaj najavio je da će za nekoliko dana biti doneta odluka o otvaranju aerodroma u Prištini u skladu sa preporukama ljekara, nadležnih organa i Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova, prenosi Gazeta Express.

Sljedećeg ponedjeljka, dodaje se u tekstu, evropske zemlje će u potpunosti ponovo otvoriti kopnene i vazdušne granice između njih, koje su bile zatvorene skoro tri mjeseca.

"U narednim danima, ja kao ministar i vlada koju vodi Hoti, u okviru bliske saradnje, nastavićemo prijateljske kontakte sa diplomatama država Evropske unije, kako bismo pronašli način i priliku da naši građani nastave slobodno kretanje ka EU, uvijek poštujući pravila i smjernice protiv virusa kovid-19 koje preporučuju ljekari. Ne možemo se miješati u odluke ambasada i vlada prijateljskih država da ponovo otvore svoje granice i ponovo pokrenu konzularne službe", kazao je Zemaj.

Svakoga dana, hiljade građana pitaju kada će se ambasade i konzulati EU u Prištini ponovo otvoriti kako bi dobili vize, kao i kada će se otvoriti aerodrom u Prištini i nastaviti redovni letova za zemlje Šengena, dodao je.

"Dijaspora je nada i opstanak mnogih porodica na Kosovu. Za nekoliko dana donećemo odluku o otvaranju aerodroma, uvijek u skladu sa preporukama ljekara, nadležnih organa i Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova", kazao je ministar zdravlja.