Žalbe podjeljene u dvije grupe

Ombudsman Hilmi Jashari izjavio je da je u prva tri mjeseca ove godine pravosuđe najviše kršilo ljudska prava građana na Kosovu i dodao da je ono što brine odlaganje sudskih postupka, prenosi Koha.

Prema njegovim navodima poslije pravosuđa i izvršna vlast uglavnom krši ljudska prava na Kosovu.

„Najveći kršilac ljudskih prava na Kosovu može se identifikovati na osnovu broja pritužbi koje smo dobili u instituciji Ombudsmana, od  2015. godine od kada sam došao na ovo mjesto, do danas u svim godišnjim izvještajima, uključujući posljednji koji je podnet Skupštini Kosova sa svim sažetcima koje smo napravili tokom posljednje godine rada... su pravosudni sistem i izvršni organi sa jedne, a sa druge strane ministarstva i opštinske vlasti”, rekao je on za Kosova press.

Jashari je dodao da bi Kosovo trebalo stvoriti procesni zakon za ta kašnjenja suda kako bi građani koji na to imaju pravo dobili nadoknadu.

Ombudsman je rekao da na osnovu njihove analize procedure jedne tužbe na Kosovu traju i više od 8 i po godina.

„Glavne brige povezane su sa odugovlačenjem sudskih postupaka na nacionalnom nivou, koji traju godinama, bilo da su krivični ili građanski, a drugi problem je neizvršenje konačne sudske odluke čak i kada je doneta”, rekao je on i dodao da je to kršenje ljudskih prava jer građanin ima pravo da ostvari odštetu.

Prema navodima Jasharija od januara je upućeno 588 žalbi Instituciji Ombudsmana.

“One su podjeljene u dvije grupe, na pojedinačne i grupne žalbe koje uključuju veći broj građana”, zaključio je Jashari.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore