Nije preciziran datum

Vlada Kosova je u subotu ukinula mjeru reciprociteta prema Srbiji i očekuje se intenziviranje priprema za nastavak dijaloga i postizanje konačnog sporazuma Beograda i Prištine, ali ostaje nejasno ko će posredovati u povratku strana za sto - Brisel ili Vašington, piše danas Koha.

List navodi da je potpuno priznanje ono što bi trebalo da bude tema u posljednjim fazama dijaloga, a na njihovo pitanje u vezi sa ovim kancelarija Richarda Grenela, izaslanika predsjednika Trumpa za dijalog između Kosova i Srbije, uputila ih je na ambasadu SAD na Kosovu.

Kako prenosi Koha, u odgovoru američku ambasade u nedjelju, nisu precizirali datum, ali su rekli da očekuju da se dijalog obnovi što prije.

"Pozdravljamo odluku Vlade da ukine sve mjere preduzete protiv Srbije i sada očekujemo da se dijalog što prije obnovi. Potpuno priznanje je u najboljem interesu Kosova i regiona, kako bi se osigurala stabilnost i ekonomski napredak", navodi se u odgovoru američke ambasade Kohi.

List podsjeća da su Sjedinjene Države najavile da će prepustiti Kosovu i Srbiji da dođu do rješenja koje žele uz posredovanje izaslanika predsjednika Trumpa, a da je do sada već potpisano nekoliko sporazuma koji se tiču željezničke i avio linije.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore