Koalicioni sporazum će uskoro biti završen

U toku je sastanak poslaničke grupe LDK sa predsjednikom stranke Isom Mustafom o formiranju nove vlade, njenom sastavu i koalicionom sporazumu sa AAK i NISMA. Predsjednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani i Haxhi Avdyli nisu viđeni da ulaze na sastanak. Rečeno je da će koalicioni sporazum uskoro biti završen, dok su u toku konsultacije o obezbjeđivanju potrebnih glasova. Ostaje nejasno da je li osiguran 61 glas za formiranje nove vlade.

Poslanik LDK Fatmir Redžepi, koji je u Skupštini Kosova glasao protiv obaranja vlade Albina Kurtija, kaže da će svoj stav o novoj vladi iskazati onog dana kada se o tome bude glasalo u parlamentu, prenosi Koha.

Sličnog je mišljenja i Adrijan Shala, poslanik LDK iz Suve Reke, koji je, takođe, glasao protiv obaranja vlade koju predvodi Kurti.

"Razmotriću to pitanje. Imamo kandidata iz LDK kao i odluku Glavnog odbora. Odlučiću u danu kad se bude glasalo u skupštini“, rekao je Shala.

LDK trenutno ima 28 poslanika, ali tri poslanika iz te stranke, uključujući predsjedavajuću skupštine Vjosu Osmani, izjasnili su se protiv koalicije sa strankama koje su prethodno bile na vlasti.

Alijansa za budućnost Kosova ima 13 poslanika, NISMA četiri, Alijansa za novo Kosovo dva, Srpska lista 10 poslanika. Za razliku od AAK i NISMA, AKK još nije odlučila da li će biti dio koalicije sa LDK.

Druge manjinske zajednice imaju devet poslanika, pošto se Elbert Krasniqi iz egipatske zajednice, nakon izbora pridružio parlamentarnoj grupi Samoopredjeljenja.

Krasniqi je rekao da prima mnogo ponuda da postane dio nove vlade, ali da "neće glasati za novu vladu bez pobjednika na izborima".

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore