Četiri poslanika LDK ne podržavaju prijedlog

Grupa poslanika sa čijim glasovima Demokratski savez Kosova (LDK) namjerava da formira novu Vladu Kosova broji 66 glasova. Međutim, stranka Ise Mustafe nije ubjedila najmanje četiri svoja poslanika da podrže taj prijedlog.

Prema pisanju Gazete Express, poznato je da su poslanici LDK Vjosa Osmani i Haxhi Avdyli protiv, dok su dva poslanika, Fatmir Rexhepi i Ardian Shala, skeptični po tom pitanju.

Lider Alijanse za novo Kosovo (AKR) Behgjet Pacolli, čija stranka se pominje kao dio moguće koalicije, istakao je da više preferira da bude u opoziciji. Kako se navodi, stranke manjine takođe i dalje oklijevaju.

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova (PDK) Memli Krasniqi rekao je za Gazetu Express da PDK neće glasati za vladu LDK i u slučaju da im budu potrebni glasovi do 61.

Na dan kada je izabran za premijera, lider Samoopredjeljenja Albin Kurti dobio je podršku 28 glasova LDK-a u Skupštini Kosova. Kandidat LDK-a za premijera Avdullah Hoti neće imati takvu podršku svoje stranke.

LDK želi koaliciju sa Alijansom za budućnost Kosova (AAK), Socijaldemokratskom inicijativom NISMA, AKR i manjinama, a svi zajedno imaju 66 poslanika. Dok se najavljuje da će vlada biti izglasana uskoro, na tom putu je ipak malo prepreka, počevši od LDK, navodi Gazeta Express.

Dvoje poslanika LDK-a, Vjosa Osmani i Haxhi Avdyli, otvoreno su protiv, a dvojica drugih, kako se izvještava, takođe neće glasati za vladu Avdullaha Hotija.

Poslanik LDK Fatmir Rexhepi jedno je od imena koji pominje da neće glasati za vladajuću koaliciju koju predvodi njegova stranka.

Rexhepi u izjavi za Gazetu Express nije rekao da će glasati za, niti je potvrdio ono što se govori o njemu.

"Vidjećemo kada dođe u Skupštinu. Za to je i sjednica", istakao je Rexhepi.

Ni poslanik LDK Ardian Shala, koji je glasao protiv prijedloga za obaranje vlade Albina Kurtija, nije se izjasnio hoće li sada glasati ili ne za vladu Avdullaha Hotija.

"O svemu što treba da se radi, čak i glasanju, odlučuje se u parlamentu. Sada neću da se izjašnjavam", rekao je Shala za Gazetu Express.

Poslanik LDK Haxhi Avdyli već se izjasno protiv koalicije LDK sa strankama koje su bile dio PAN koalicije.

Avdyli je u sedmici kada je Hoti izabran za kandidata LDK za premijera rekao da je samo Vjosa Osmani dobila glasove da bude kandidat i potvrdio da neće glasati za novu vladu.

"Da li se čuje glas našeg kandidata za premijera? Mislim da nas ovakav način postupanja ne unaprijeđuje kao stranku, ali je još važnija situacija u kojoj se nalazimo kao Kosovo. LDK ima kandidata za premijera, to je Vjosa. U tom slučaju mi nemamo šta više od toga da radimo, jer u svakom slučaju, Vjosa Osmani predstavlja glas građana", istakao je poslanik LDK u emisiji "Pressing" na televiziji T7.

PAN glasovi LDK na stranačkom nivou glasali su za koaliciju sa AAK, Inicijativom NISMA, AKR i manjinama. Međutim, AKR i njena dva poslanika još nisu potvrdili da li će biti dio nove vlade.

Lider AKR Behgjet Pacolli rekao je juče za Klan Kosova da je njegova stranka zainteresovana da ostane u opoziciji.

LDK, AAK i Inicijativa NISMA već su se dogovorili o koaliciji, a pregovori o vladi i položajima traju od petka. AAK ima 13 poslanika, a NISMA četiri poslanika.

Lider PDK Kadri Veseli se na sastanku stranaka sa predsjednikom Hashimom Thaçijem izjasnio za formiranje nove vlade i neizlazak na izbore, ali i dodao da će PDK nastaviti da bude u opoziciji.

Poslanik PDK Memli Krasniqi je istakao za Gazetu Express da ova stranka neće glasati za novu vladu, čak i ako LDK budu potrebni njihovi glasovi.

"Naš stav je vrlo jasan i već smo nekoliko puta potvrdili da ne glasamo ni za jednu vladu", rekao je Krasniqi.

Kandidat LDK za premijera Avdullah Hoti izjavio je u emisiji "Pressing" da niko iz PDK neće biti dio vlade.

Srpska lista ima 10 poslanika u Skupštini bez kojih nova koalicija ne može da sakupi 61 glas koji joj je potreban. Mediji prenose da će se potpredsjednik vlade sastati sa predstavnicima Srpske liste.

U međuvremenu, nesrpske manjine, koje imaju devet poslanika, istakle su da još uvijek ima neizvjesnosti i oklijevanja unutar njihovih stranaka i da nisu stopostotno jedinstveni u podršci Hotijevoj vladi.

Ovo je za Gazetu Express potvrdio predstavnik romske zajednice u Skupštini Kosova Albert Kinoli.

"U principu smo se dogovorili. Ali, s obzirom da smo četiri grupe manjina, razgovori se nastavljaju. Za sada nismo 100 posto jedinstveni. Svaka zajednica ima svoje specifičnosti i postoje oklijevanja i nesigurnosti", poručio je Kinoli.

Objavljeno je da će nesrpske manjine zahtjevati i jedno ministarsko mjesto, a Kinoli je istakao da još nisu razgovarali sa LDK, ali da će kada dođe vrijeme tražiti šta im pripada.

"Kao što se kaže u političkom žargonu, još nismo izašli u trgovinu, razgovaramo o principima. Kada dođe vrijeme, reći ćemo šta mislimo da pripada nama", dodao je Kinoli.

Kurtijeva vlada je u ostavci od kraja marta kada je oborena izglasavanjem nepovjerenja na inicijativu LDK, koja je još uvijek dio vlade.

Nakon nekoliko pisama razmjenjenih sa Kurtijem, Thaçi je zaključio da Pokret Samoopredjeljenje kao pobjednik izbora nije iskoristio priliku da predloži novog kandidata za premijera.

Thaçi je tražio mandatara od LDK kao druge stranke. Protekle nedjelje LDK je preuzeo mandat, izabrao kandidata i koalicione partnere.  
 
Izvor: Kosovo Online/Gazeta express