Premijer Kosova na dužnosti

Premijer Kosova na dužnosti, Albin Kurti, potvrdio je pisanja medija o smeni direktora preduzeća Infrakos, KEK i Telekom, saopštivši ujedno da su vršioci dužnosti već imenovani.

"Luigj Ymeri, Burbuqe Hana i Xhevat Ramosaj novi su vršioci dužnosti direktora KEK-a, Telekoma Kosova i Infrakos-a“, saopštio je Kurti u objavi na Facebooku.

U ovim javnim preduzećima nedavno su smjenjeni odbori, dok su privremeni koji su potom imenovani smenili bivše direktore – Nijazi Thaçija, Bedri Istrefija i Agrona Thaçija.

„I dalje ćemo zaustavljati finansijsko krvarenje dobrim ekonomskim upravljanjem. Obećali smo oporavak javnih preduzeća i to je samo prvi korak“, saopštio je Kurti, čijoj je vladi izglasano nepovjerenje nakon samo 52 dana postojanja, a dok se, već sljedeće nedjelje očekuje da će se početi sa radom na sastavljanju nove.

Podsjetimo, Koha je pisala prekjuče, pozivajući se na nezvanična saznanja, da su smjenjeni rukovodioci javnih preduzeća, među kojima su direktor i zamjenik direktora Kosovske energetske korporacije KEK i izvršni direktor kosovskih železnica- Infrakos, kao i izvršni direktor kosovskog Telekoma.

Vlada predvođena Kurtijem odmah nakon što je formirana započela je sa procesom smjene nadzornih i upravnih odbora javnih preduzeća na Kosovu, optužujući ih za korupciju i loše upravljanje kompanijama. Razriješila je Nadzorni odbor Trepče, a u međuvremenu još nekoliko drugih odbora javnih firmi na Kosovu, među kojima su i Telekom i Infrakos.

Nedavno je smjenjen i izvršni direktor Trepča-jug, Basiri Ibrahimi, zbog „lošeg upravljanja kompanijom“ i kašnjenja plata.