Pokrenuti istražni postupci

Eksproprijacija zemljišta za ekonomsku zonu u opštini Mališevo dovela je do pokretanja istražnih postupaka bivših zvaničnika vlade Ramusha Haradinaja, a prema pisanju Kohe, cijena po kojoj je Haradinajeva vlada planirala da obavi eksproprijaciju zemljišta bila je 7.000 puta veća od vrijednosti po kojoj je ta zemlja bila privatizovana prije više godina.

Dnevnik je naveo, pozivajući se na neimenovane izvore u Specijalnom tužilaštvu, da su istrage već pokrenute i da je saslušano nekoliko zvaničnika.

Bivši ministar trgovine i industrije iz Socijaldemokratske inicijative NISMA Bajram Hasani potvrdio je da je bilo problema u tom prcesu, ali je odbio da govori detaljnije o tom pitanju.

Međutim, predsjednik opštine Mališevo Ragip Begaj, potvrdio je da je bio saslušan u tom slučaju.

Na osnovu dokumenata kojima raspolaže Koha, cijena po kojoj je Haradinajeva vlada planirala da obavi eksproprijaciju zemljišta za ekonomsku zonu bila je 7.000 puta veća od vrijednosti po kojoj je ta zemlja bila privatizovana prije više godina.

Kvadratni metar je, navedeno je, u to vrijeme privatizovan na tom području za 10 centi, a 11 godina kasnije vlada je planirala da to uradi za sedam i po eura.

Ukupan iznos koji trebalo da se plati iz državnog budžeta za eksproprijaciju radi izgradnje ove zone bio je veći od sedam miliona eura.

Eksproprijacije zemljišta od strane Haradinajeve vlade odvijale bi se u 3 sela Banje, Belanice i Senika, navodi Koha.

Veliki dio zemljišta koje je trebalo da bude oduzeto privatizovano je prije mnogo godina, pri čemu je preko 1.000 hektara privatizovano za oko milion eura.

Koha je obezbjedila rješenja o procjeni imovine i samo jednom vlasniku je trebalo za oko 500.000 kvadratnih metara isplatiti skoro tri i po miliona.

Odlazeća vlada je prije nekoliko dana poništila odluku koju je donela Haradinajeva vlada o ekonomskoj zoni Mališeva smatrajući je protivzakonitom, podsjeća Koha.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore