Na dokumentaciji

U dokumentaciji za robu koja iz Srbije ulazi na teritoriju Kosova, Kosovo se mora oslovljavati na osnovu Ustava i zakona na snazi, kao Republika Kosovo.

To je predviđeno novom odlukom Vlade Kosova na dužnosti o uvođenju recipročnih mera Srbiji, čime je ukinuta taksa od 100 odsto.
“Sprovođenje mera reciprociteta od strane vlasti Republike Kosovo biće postepeno i srazmerno ponašanju srpskih vlasti”, izjavio je u sredu u izjavi za medije premijer na dužnosti Albin Kurti.
Carina sprovodi novu odluku Vlade Kosova i u sredu (1. april) do podneva ušlo 16 kamiona različitih proizvoda, uglavnom brašna i žitarice, a jedan je vraćen.

Koje dogovore Srbija ne sprovodi?

Kurti je nabrojao četiri mere, koje je, kako precizira, Srbija konstantno primenjivala u obliku necarinskih barijera, a tiču se dokumenata i prakse koje imaju uticaja na trgovinu:
- Zahtevi za sertifikate, potvrde, za robu izvoznika iz Kosova koji Srbiju koriste samo kao tranzitnu zemlju;
- Kašnjenja u sprovođenju zahteva za procenom kvaliteta za izvoz sa Kosova;
- Nepoštovanje sporazuma o označavanju proizvoda između Kosova i Srbije;
- Nepriznavanje vozila registrovanih na Kosovu.
Takođe, kosovski premijer na dužnosti navodi i nepoštovanje mera za sprečavanje slobodnog kretanja, kao i nepriznavanje isprava, i to: pasoša, ličnih karata, vozačkih dozvola, diploma, potvrda i tako dalje.

Sva roba imala potrebnu dokumentaciju

Vršioc dužnosti direktora Carine Kosova Ibrahim Xhaka izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da se neće dozvoliti ulazak proizvoda iz Srbije sa 'neadekvatnim natpisima", i dodao da sva roba iz Srbije koja uđe na teritoriju Kosova mora da ima dokumentaciju u skladu sa Ustavom Kosova.
"Danas nije bilo nekih problema jer je roba došla sa dokumentacijom onako kako se predviđa odlukom Vlade i kako to predviđaju zakoni. Ne prihvatamo neustavne natpise", kazao je on.

Beograd smatra da je uvedena nova blokada

A direktor kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Marko Đurić odluku Prištine smatra novom blokadom, navodeći da se od Srbije traži da prizna Kosovo i da na svojim dokumentima piše "Republika Kosovo'.
"Kamioni sa žitom za sve stanovnike na Kosovu čekaju na prelazima jer Priština zahteva da Beograd prizna nezavisnost Kosova. Traže da naše institucije na svim sertifikatima i dokumentima, umesto procedura koje su predviđene sporazumima sa EU, pišu Republika Kosovo i da Srbija i formalno-pravo počne da tretira Kosovo kao drugu državu, inače žito neće proći", navodi se u njegovom saopštenju.
"Neodgovornost Prištine ne sme da naiđe na ćutanje i pretvaranje da je sve u redu. Neka se niko ne vara da je to put u nastavak dijaloga", dodao je.

Kurtijevo izborno obećanje

Vlada Kosova na dužnosti je utorak uveče donela odluku o postepenom uvođenju recipročnih mera Srbiji, mera koja će zameniti taksu od 100 odsto na robu iz Srbije iz 2018. godine. Odluka je stupila na snagu odmah.
Premijer Kosova na dužnosti Albin Kurti rekao je u sredu da je zamena takse sa merom reciprociteta bilo izborno obećanje njegove partije, deo koalicionog sporazuma sa Demokratskim savezom Kosova i deo vladinog programa.
"Reciprocitet, zbog jednakosti", dodao je Kurti u objavi na Twitteru.

Ukidanje takse za BiH bez uslova

Što se Bosne i Hercegovine tiče, taksa se ukida bez ikakvog uvođenja recipročnih mera.
Kako je Kurti izjavio noć ranije, prva odluka vlade u tom pogledu odnosi na oznake u dokumentima koji treba da budu u skladu sa Ustavom Kosova i zakonodavstvom na snazi. Radi se o fitosanitarnim i veterinarskim sertifikatima i ostaloj propratnoj dokumentaciji za prehrambene i druge proizvode biljnog, neživotinjskog i životinjskog porekla a koje se podvrgavaju kontroli na granici.
Zapravo, na granici neće biti dozvoljena upotreba dokumenata sa natpisima koji su u suprotnosti sa kosovskim ustavom, kao što je fusnota, ili proizvodi sa takvim natpisima.
Odluka Vlade Kosova o ukidanju taksi i uvođenju recipročnih mera Srbiji za Sjedinjene Američke Države predstavlja novu barijeru, a za Evropsku uniju to je važna odluka.

SAD nisu zadovoljne

Sjedinjene Američke Države saopštile su da su protiv nove odluke Vlade Kosova o zameni takse od 100 odsto na robu iz Srbije recipročnim merama.
"Sjedinjene Države su bile jasne da Kosovo treba da ukine sve takse, a ne da stvara nove barijere, jer ove politike štete građanima Kosova i guše ekonomiju Kosova", navodi se u saopštenju Američke ambasade u Prištini.
"Ove mere stvaraju dodatne problema u trenucima kada SAD veruju da će sporazumi o avio, železničkom i drumskom saobraćaju o kojima su se obe strane dogovorile, kada budu sprovedeni, povećati ekonomski razvoj i stvoriti uslove potrebne za uspešan dijalog", dodaje se.
EU pozdravlja odluku
S druge strane, Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell napisao je na Twitteru da je “srećan zbog ovakve odluke vlade na dužnosti".
"Ovo je važna odluka. Regionalna saradnja je ključ u održavanju prometa robe, naročito u vreme krize sa covidom19", dodao je Borelj.
I evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Olivér Várhelyi je preko Twittera pozdravio odluku Vlade Kosova, navodeći da je ona od izuzetnog značaja za obnovu dijaloga Kosova i Srbije.
Ovo je drugi put u nedelju dana da se mišljenja EU i SAD suprotstavljaju po pitanju dešavanja na Kosovu.

Neslaganja EU i SAD

Francuska i Nemačka su prošle nedelje bile protiv izglasavanja nepoverenja vladi Aljbina Kurtija na zahtev njegovog koalicionog partnera pre svega zbog pandemije, dok su SAD podržale jednu takvu sednicu.
Odluku Vlade Kosova o ukidanju takse Srbiji i BiH pozdravila je i Nemačka. Nemački ambasador na Kosovu Christian Heldt napisao je na Tviteru da je to važan preduslov za obnovu dijaloga o normalizaciji odnosa.
"Sada je zadatak da se postepeno obnovi poverenje da proces (dijaloga) kojim predvodi EU ubrzo počne", kazao je Heldt, dodajući da se postojeće žalbe kao što su netarifne barijere obe države trebaju rešiti u postojećem dijalogu EU. Ipak, istakao je da se sve države, uključujući i Kosovo i Srbija, suočavaju sa izazovima bez presedana kao što je covid19.
"Ovo nije vreme za političko manevrisanje, već za fokusiranje na prevazilaženje zdravstvene krize stanovništva. U tom je kontekstu regionalna saradnja od najveće važnosti", dodao je.
Taksu od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH uveo je bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj krajem 2018. godine. Premijer na dužnosti Aljbin Kurti je u februaru najavio postepeno ukidanje takse, ali i skrenuo pažnju da će, ukoliko Srbija ne prekine kampanju protiv nezavisnosti Kosova, uvesti recipročne mere i tretirati Srbiju onako kako Srbija tretira Kosovo.
Na ukidanju takse bez reciprociteta posebno je insistirao specijalni izaslanik američkog predsednika za mirovne pregovore Kosova i Srbije, Richard Grenell kako bi se nastavio dijalog.
Srbija je, inače, uslovljavala nastavak dijaloga ukidanjem takse.
Vlada Albina Kurtija oborena je 25. marta, nepuna dva meseca od formiranja, a na inicijativu njegovog koalicionog partnera Demokratskog saveza Kosova zbog nesuglasica.