Nastavlja se politička borba

Predsednik Kosova Hashim Thaçi po svemu sudeći ne želi da raspusti Skupštinu nakon obaranja vlade Albina Kurtija i bliži je tome da sa liderima parlamentarnih stranaka pokuša da oformi novi kabinet bez Samoopredeljenja, ukazuju pravni stručnjaci s kojima je Kosovo Online razgovarao. Oko toga šta ustav Kosova u ovom slučaju predviđa, međutim, postoje neslaganja i različita tumačenja Thaçijevih ovlašćenja.

Stručnjak za ustavna pitanja Riza Smaka objašnjava da je predsednik Hashim Thaçi dužan da imenuje mandatara za sastav vlade istom procedurom kao kada se okončaju parlamentarni izbori, odnosno mandat se daje osobi iz partije koja je osvojila najveći broj glasova na izborima, dok se ponovni izbori raspisuju u slučaju da potencijalni premijer nije u mogućnosti da obezbedi većinu u Skupštini za izglasavanje nove vlade.
Smaka navodi u izjavi za Kosovo Online da predsednik Kosova u ovom trenutku ima pravo da raspusti Skupštinu kako bi raspisao paralmentrane izbore ali ukazuje da se to verovatno neće desiti.
“Kako stoje stvari, bar za sada, on to neće uraditi nego ide tom  linijom da formira novu vladu. U ovom slučaju Thaçi treba da obavi konsultacije nakon kojih Samoopredeljenje predlaže mandatara. I rokovi su isti, mandatar prvi put ima rok 15 dana pa onda drugi put 10 dana i ako ni tada ne uspe da formira vladu vanredni izbori se moraju raspisati”, tvrdi Riza Smaka.
Smaka podseća na odluku Ustavnog suda iz 2014. kojom je ustanovljeno da mandat za sastav vlade može da dobije samo politički subjekat koji je osvojio prvo mesto na izborima.
“U svim drugim državama je moguće da se mandat poveri partiji koja obezbedi većinu za izglasavanje vlade ali kod nas nije zbog te odluke Ustavnog suda. To sada pravi blokadu. Ukoliko Kurti ne ode na konsultacije kod Thaçija računa se da konsultacije nisu uspele, onda se ponavlja postupak i ako opet ne uspe mora da se ide na izbore. Situacija takva kakva jeste, Samoopredeljenje ne sarađuje sa predsednikom i verovatno se neće odazvati  konsultacijama za određivanje mandatara. Ostaje da ova vlada ostane na dužnost dok se ne stvore uslovi za raspisivanje izbora”, napominje Smaka.
Prethodno je i profesor ustavnog prava u Prištini Mazllum Baraliu izjavio za Kosovo Online da je predsednik Kosova Hashim Thaçi dužan da mandat za sastav nove vlade Kosova poveri nekom iz Pokreta Samoopredeljenje.
Ipak, on je sa druge strane ocenio i da ustav Kosova nije precizan i može se različito tumačiti. 
“Ja ne bih bi bio iznenađen da mandat za sastav vlade dobije i neka druga politička partija”, rekao je Baraliu. 
A politički analitičar Nedžmedin Spahiu ocenjuje za Kosovo Onlajn da će političke partije na Kosovu pokušati da formiraju novu vladu bez izlaska na izbore.
“LDK, Alijansa, NISMA, Srpska lista i ostale manjine mogu da pokušaju da formiraju vladu”, navodi Spahiu, ali ne isključuje mogućnost se u tom slučaju  lider Samoopredeljenja Albin Kurti obrati Ustavnom sudu.
“Imaćemo i protivljenje Albina Kurtija na osnovu sudske odluke iz 2014. koji je tada pogrešno interpretirao Ustav, a koja sada ide na štetu Hashima Thaçija koji želi da se vlada formira bez izbora”, rekao je Spahiu.