Saopštenje Policije Kosova

Policija Kosova je saopštila da je juče oko 12 sati prijavljeno da je u blizini rijeke Ibar jedan bager pod sumnjom da je ugovoren od strane opština Mitrovica-Sjever, počeo rušenje mosta, odnosno mjesta za improvizovani prijelaz nad rijekom Ibar.

„Kao znak nezadovoljstva zbog rušenja mosta okupilo se nekoliko građana/radnika kompanije koji su na osnovu tendera izvodili radove na sređivanju toka rijeke u sjevernom i južnom dijelu“, navodi se s dvadesetčetvoročasovnom policijskom izvještaju.

Policija Kosova navodi da su juče na lice mjesta izašle opštinske strukture obje opštine (sjeverne i južne) nakon čega je postignut sporazum da se prekinu radovi.

U saopštenju se dodaje da je oko šest osumnjičenih muškaraca iz mase koja je protestovala pokušalo da spriječi da se bager udalji sa te lokacije. Po nalogu policije okupljeni su se razišli.

Kako je za KoSSev potvrdio juče zamjenik komandira Policija Kosova regiona Sjever, Besim Hoti, došlo do incidenta na sredini rijeke Ibar između građana sa sjeverne i južne strane.

Situacija se u međuvremenu smirila, i to nakon što je policija stigla sa pojačanjem od više od deset vozila i intervenisala.

Bageri koji su se nalazili jedan do drugog, a u čijoj neposrednoj blizini je i došlo do sukoba potom su se povukli, i to jedan ka sjeveru a drugi ka jugu.

„Policija je brzo intervenisala, i sa sjevera i sa juga, na terenu smo. Sve je mirno. Nema povređenih. U pitanju je bio manji incident, koškanje, bez jačeg fizičkog kontakta građana“ – kazao je juče za KoSSev Hoti.

On tada nije mogao da potvrdi u potpunosti uzrok sukoba, osim navoda da je između dve grupe ljudi sa Sjevera i juga došlo do rasprave u vezi sa izgradnjom pješačkog mosta.

Rakić: Grupa huligana sa Juga nasrnula na policajce sa Sjevera

Sa druge strane, predsjednik Srpske liste, Goran Rakić, jučerašnje događaje vidi kao „nasrtanje grupe huligana iz Južne Mitrovice uz pomoć građevinskih mašina, na policijske službenike srpske nacionalnosti iz policijske stanice Sjeverna Mitrovica, koji su pružali asistenciju opštinskim organima u skladu sa zakonom, a u vezi sa odlukom opštinske inspekcije da se ukloni nelegalni improvizovani objekat kojim se zaprečava rijeka Ibar“.

Ovim je ujedno, tvrdi Rakić, spriječena realizacija namjere gradonačelnika Južne Mitrovice, Agima Bahtirija „o nekakvom zauzimanju Sjeverne Mitrovice“.

Rakić tvrdi da izgradnju „nasipa sprovodi opština Južna Mitrovica protivzakonito i bez ikakvih dozvola“.