Premijer Kurti protiv

Predsjednik Hashim Thaçi potpisao je uredbu o proglašenju vanrednog stanja na Kosovu, uslijed epidemije koronavirusa, ali ovu mjeru u roku od 48 sati mora da odobri parlament dvotrećinskom većinom.

Thaçi je to objavio na svom Twitter nalogu, ali ovom njegovom prijedlogu juče se usprotivio premijer Albin Kurti koji se s tim ne slaže i smatra takvu mjeru ekstremnom i nepotrebnom, pa se postavlja pitanje šta u ovakvim slučajevima propisuje ustav.

"Predložiću Skupštini Kosova uredbu o vanrednom stanju na Kosovu. Vanredno stanje uključuje potpunu i maksimalnu mobilizaciju Kosovskih bezbjednosnih snaga“, rekao je Thaçi.

Kako piše Koha, Thaçi se pozvao na član 84, tačku 22 i član 131, stavove 1, 3, 4 i 7 Ustava Kosova, koji definišu ovlašćenja predsjednika da može da proglasi vanredno stanje uz konsultaciju sa premijerom.

Članom 131 Ustava Kosova definisano je u kojim slučajevima se proglašava vanredno stanje.

Predsjednik Kosova može proglasiti vanredno stanje kada postoji potreba za hitnim mjerama zaštite, kada postoji unutrašnji rizik za ustavni poredak ili javnu sigurnosti ili kada postoji prirodna katastrofa koja je pogodila cijelu teritoriju Kosova ili njen dio.

Prema stavu 3, na koji se Thaçi poziva, predsjednik može proglasiti vanredno stanje "ako su potrebne hitne mjere zaštite“.

Nakon proglašenja vanrednog stanja, predsjednik Kosova donosi dekret u kome se precizira priroda pretnje i sva ograničenja prava i sloboda.

U roku od 48 sati Skupština mora da odobri ovaj dokument sa dvije trećina glasova prisutnih.

Prema stavu 4 Ustava, ukoliko postoji rizik po ustavni poredak i javnu bezbjednost na Kosovu, ili je prirodna katastrofa na cijeloj teritoriji ili njenom dijelu, predsjednik Kosova u konsultaciji sa premijerom može proglasiti vanredno stanje.

Ustav dalje predviđa da predsjednik Kosova, nakon konsultacija sa vladom i parlamentom, može naložiti mobilizaciju Kosovskih bezbjednosnih snaga da pomognu u vanrednom stanju.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore