Suprotno stavu koalicionog partnera

Demokratski savez Kosova podržao je prijedlog predsjednika Hashima Thaçije da se proglasi vanredno stanje kao mjera za spriječavanje širenja koronavirusa, prenosi Gazeta Express.

Stav LDK-a prenio je ministar unutrašnjih poslova Kosova i zamjenik šefa LDK-a Agim Veliu, nakon što se premijer Albin Kurti usprotivio Thaçijevom prijedlogu.
Potpredsjednik vlade Haki Abazi rekao je na konferenciji za medije, da zemlji trenutno nije potrebno uvođenje vanrednog stanja.
Ali za razliku od koalicionog partnera, LDK podržava vanredno stanje, kaže ministar unutrašnjih poslova.
"Situacija na Kosovu je ozbiljna. Broj zaraženih se povećava", rekao je Veliu za Klan Kosova i dodao da institucije moraju preduzeti sve potrebne mjere da spriječe pandemiju.
"Lično sam za sve mjere koje treba preduzeti, makar one bile i ekstremne, kako bi se zaštitili od ove opasnosti koja je zahvatila svijet, ali i Kosovo“, rekao je Veliu.
"Predsjednik Republike predložio je da to bude vanredno stanje, s obzirom na porast zaraženih. On koristi svoje ustavno pravo. Poslanici će reći da li su za ili protiv", poručio je Veliu.
Na pitanje da li LDK podržava predsjednika ili premijera o vanrednom stanju, Veliu je odgovorio: "Nije pitanje hoćemo li sa predsjednikom ili premijerom. Ako se trkamo među sobom, to bi bila najveća greška u ovoj situaciji."
Na pitanje da li bi trebalo proglasiti vanredno stanje Veliu je potvrdno odgovorio.
Lider LDK Isa Mustafa takođe je pozvao na uvođenje vanrednog stanja ranije tokom dana.